вторник, 3 февруари 2015 г.

Нощта след евакуацията във варненско! Видео

285 души от селата Величково, Гроздьово, Дъбравино и Цонево изкараха изминалата нощ извън домовете си, след като бяха евакуирани принудително заради опасността от преливане на язовир "Цонево". Хората бяха настанени в детската градина и в училището в село Цонево. Осигурени им бяха храна, вода и завивки, а министрите на вътрешните работи и на околната среда Веселин Вучков и Ивелина Василева от снощи са във Варненско, за да следят ситуацията. Те пристигнаха в морската столица заедно с главния секретар на МВР Светослав Лазаров.

Освен евакуираните, десетки жители на наводнени села в областта също прекараха малките часове от денонощието навън заради страх излязлата от коритото си река Луда Камчия да не залее домовете им.

Във Варна вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че всички действия, предприети вчера, са били с цел превенция. Той подчерта, че е много важно гражданите да спазват указанията на властите в критични ситуации. Вътрешният министър изказа благодарност към кметовете на общини, областната администрация, БЧК. Министърът още веднъж подчерта, че са взети мерки, за да бъде осигурена безопасност на домовете на евакуираните и благодари на служителите на ОДМВР – Варна за адекватните действия.

По думите му обаче хората от евакуираните райони няма да могат да се приберат по домовете си в следващите дни заради опасност в язовир "Цонево" да се влеят и води от яз. „Тича".

По думите на министър Ивелина Василева чрез Междуведомствената комисия по бедствия и аварии кметовете на общини ще получат средства за почистване на деретата. Държавата може да се възползва и от европейския фонд „Солидарност", а в новия програмен период по Оперативна програма „Околна среда" ще се очакват и допълнителни средства. Според на министър Василева 120 милиона лева от Европа ще бъдат налични за мерки, които са насочени към управлението на риска от наводнения.
Видео