понеделник, 23 февруари 2015 г.

Цитати от "Оскарите"

На сутринта след "Оскар"-ите се чуха много коментари, че е минала най-скучната церемония в историята на наградите, нищо интересно не се е случило на сцената, нямало изненади сред призьорите и както винаги имало малко разочарования сред загубилите и някои провали в избора на рокли. Всъщност, в шоуто прозвучаха много смислени послания и свеж хумор, въпреки критиките към водещия Нийл Патрик Харис. „Гардиън“ събра някои от най-оригиналните. Вижте ги.

Водещият Нийл Патрик Харис за липсата на тъмнокожи претенденти на тазгодишните "Оскар"-и:

Тази вечер ние почитаме най-добрите и най-белите на Холивуд…, извинете, най-талантливите.

Родителската молба на Джей Кей Симънс:

Ако сте такъв късметлия, че имате поне един жив родител, обадете му се. Не му пишете съобщения, нито имейл. Слушайте родителите си толкова дълго, колкото искат да говорят с вас.

Нийл Патрик Харис към продуцента Харви Уайнстийн:

„Американски снайперист” е за войник, убил 160 врагове, или както Харви Уайнстийн би го нарекъл, денят започва лежерно.

Нийл Патрик Харис за Рийз Уидърспуун:

Актрисата, която ще се качи на сцената, е толкова сладка, че ти се иска да я изядеш цялата с лъжица (бел. ред. – от spoon – лъжица на английски).

Милена Канонеро, победителка в категория за най-добри костюми, и нейната ода за режисьора Уес Андерсън:

Благодаря ти, Уес. Ти си велико вдъхновение. Ти си актьор, велик автор и вдъхновяваш всички ни. Ако не беше ти, нямаше да стигна дотук.

Павел Павликовски за иронията в „Ида”, спечелил Оскара за чуждоезичен филм:

Създадохме филм за нуждата от мълчание и отдръпване от света. А ето ни тук, в епицентъра на шума и вълнението. Животът е пълен с изненади.

Британецът Мат Къркби, чийя лента „Обаждането” спечели в категорията най-добър късометражен филм, и неговият виц за поничката, който се провали с гръм и трясък:

Аз съм особено щастлив, че получавам тази награда, защото освен всичко останало това означава, че ще получа и безплатна поничка (В залата цари абсолютна тишина, никой не се смее на английския хумор – бел.ред.). Искате ли да се придържаме към сценария тогава?

Сарказмът на Нийл Патрик Харис, насочен отново към липсата на расово разнообразие в номинациите:

О, разбира се, сега го харесвате… (Думите му след като Дейвид Ойелово, изиграл Мартин Лутър Кинг в „Селма”, беше аплодиран от публиката – бел.ред.).

Патриша Аркет и речта й за правата на жените:

На всяка жена, която е дала живот, на всяка гражданка, на всяка данъкоплатка, сега е нашето време да имаме право на еднакво заплащане и да изискаме, веднъж завинаги, равноправие на жените в Америка.

Дуейн Джонсън-Скалата:

Помня, че си изплаках очите на финала на „Цар Лъв”.

Том Крос, получил наградата за монтаж за „Камшичен удар”:

Искам да благодаря на човека, който никога не е хвърлял столове по мен, но винаги ме е е карал да бъда по-добър – Деймиън Шазел, твоето изкуство промени живота ми.

Лора Поатрас, авторката на „Гражданин Четири”:

Ние не сме тук сами, една от най-големите организации в света ни подкрепя. Разкритията на Едуард Сноудън ни показаха не само заплахата спрямо личния ни живот, но и спрямо демокрацията. Споделям тази награда с Глен Грийнуолд и другите журналисти, които ми помогнаха да покажем истината.

Нийл Патрик Харис за Едуард Сноудън:

Главният герой в „Гражданин четири” – Едуард Сноудън, не може да бъде тук заради някаква държавна измяна.

Нийл Патрик Харис спрямо Бенедикт Къмбърбач:

Бенедикт Къмбърбач не е само най-доброто име в шоубизнеса, но също така е и отговорът, който получавате, когато помолите Джон Траволта да каже: "Бен Афлек". (Миналата година Траволта обърка името на певицата Идина Менцел – бел.ред.).

Одата за индивидуалността на Греъм Мур, победител в категорията за адаптиран сценарий:

Когато бях на 16 се опитах да се самоубия, защото се чувствах различен и не на мястото си. Сега съм тук и искам този момент да бъде за онова хлапе, което се чувстваше странно и различно. Остани странно, остани различно.

Алехандро Гонсалес Иняриту, чийто „Бърдмен“ получи четири "Оскар"-а:

Днес съм обул истинските слипове, които Майкъл Кийтън носеше в „Бърдмен”. Това е едновременно лудост и его. Егото обича състезанията, защото един губи, друг печели. Но парадоксът е, че истинското изкуство и индивидуалното изразяване на всички тези невероятни творци и на техните превъзходни творби не могат да бъдат сравнявани помежду си, нито могат да бъдат победени. Нашата работа ще бъде оценена от историята.

Еди Редмейн, носител на "Оскар" за най-добър актьор:

Пределно ми е ясно какъв късметлия съм. Този "Оскар" принадлежи на всичките хора по света, които се борят с амиотрофична латерална склероза. Принадлежи на едно изключително семейство и ще бъде поверен на тяхната грижа. Обещавам да го полирам и да му служа добре.

Джулиан Мур, носителка на "Оскар" за най-добра актриса:

Чух да казват, че спечелването на "Оскар" означава, че ще живееш пет години повече. Благодаря на Академията за това, защото моят съпруг е по-млад от мен.

Алехандро Гонсалес Иняриту зад кулисите:

Страхът е презервативът на живота. Не ти позволява да се наслажадаваш на нещата.