четвъртък, 19 февруари 2015 г.

САЩ трепят по списък лидери на "Ислямска държава"

Абу Бакар ал Багдади
САЩ имат таен списък с двадесетина от най-важните хора от "Ислямска държава" (ИД), които се надява да ликвидира с въздушни удари, предаде Си Ен Ен.

Това сподели пред телевизията висш американски служител.

Съвсем естествено номер 1 в "черния тефтер" е Абу Бакр ал Багдади - лидерът на организацията, действаща в Ирак и Сирия. Той добре знае, че САЩ са по дирите му и затова не се показва публично, отбелязва американският служител. Последните разузнавателни данни за скривалището на терориста са отпреди няколко месеца.

Досега са ликвидирани десетина души от ИД, включени в американския списък. Сред тях е и експертът на терористите по химическите оръжия. Към листата обаче постоянно биват добавяни нови хора. Това става, след като разузнаването събере данни за ролята им в джихадистката групировка.

Командната структура на ИД обаче все още не е напълно разгадана. Необходими са още доста данни за най-висшите ръководители. В списъка на САЩ са включени хора, чиято смърт би навредила сериозно на ИД.

Същевременно листата може да бъде сериозно разширена с появата на групировки, свързани с ИД, в Египет, Йемен, Афганистан, Пакистан и Либия. Анализатори обаче предупреждават, че всички тези организации могат да преследват съвсем различни цели, въпреки че се обявяват за местни клонове на джихадистите.

"Трябва да разглеждаме всеки терорист или организация във всяка страна като отделна единица. Не можем да гледаме на всички тях като на една голяма група. Ако човек прави това, може да пропусне най-важната цел", изтъква Марк Хъртлинг, военен анализатор на Си Ен Ен.

Последният особено тревожен случай е обезглавяването в Либия на 21 християни копти от съседен Египет. Той показва, че ИД вече има своя крепост в либийския град Дерна и по крайбрежието на арабската страна, което е на една ръка разстояние от Южна Европа. То лесно може да бъде изминато, тъй като е малко и по него плават много кораби, свързващи Европа с Африка.

"Много е трудно да контролираш терористи, които могат лесно да попаднат на корабите под прикритието на хамали или други работници", изтъква Марк Хъртлинг.