събота, 14 февруари 2015 г.

Махнаха Янко Станев от шеф на СДС-Варна

Янко Станев
Изборът на Янко Станев за председател на СДС-Варна е отменен и до два месеца местната организация ще проведе нови избори, реши оперативното ръководство на СДС след заседание във Велико Търново.

Срещу избора на Станев се обявиха както местни седесари, така и лидерът на ДСБ Радан Кънев, който предупреди, че подобен вот може да разруши Реформаторския блок.

Източник от ръководството на СДС, цитиран от Дарик радио твърди, че Станев няма да се кандидатира отново за поста.

Янко Станев беше избран по предложение на Антон Чанев на конференция на СДС, срещу която възроптаха членове на партията във Варна.

Бившият председател на СДС-Варна и кмет на морския град Христо Кирчев заплаши, че ще прекрати членството си, а симпатизантите на ДСБ обявиха пред Дарик, че са изненадани и притеснени от избора на Янко Станев за градски лидер на СДС.

Заместник-председателят на СДС Костадин Марков заяви ден след избора, че ръководството на партията е било известено само, че предстои местна конференция. "Аз лично като член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС ще предложа да вземем политическо решение и да не зачетем избора. Ако няма подобна уставна възможност просто варненската организация на СДС ще бъде в изолация", обяви Марков.

Политическата кариера на Янко Станев пък е свързана с всички партии в демократичната ни история. След 1999 г., когато заради котерийни битки СДС загуби на практика всички позиции във Варна, Янко Станев лесно оглави местната организация на партията. Шест години по-късно, през 2005 г., след като беше изключен от нея, той стана член на ДПС, а след това и председател на градската структура на движението.

На местните избори през 2011г. Станев спечели поредния си мандат като съветник с листата на ДПС, но скоро след това беше изключен и от тази партия. Причината - разкрития, че по време на изборите, а и след тях е работил против интересите й в полза на ГЕРБ . Така през есента на 2012 г. той регистрира нова група в Общинския съвет на Варна, наречена "СДС – Демократична алтернатива".

До 2011 г. Янко Станев бе смятан за особено приближен до бившия председател на съвета и лидер на градската организация на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Гуцанов бе арестуван в рамките на акцията "Медузите" през март с.г. заедно с бизнесмена Даниел Славов – Дънката.

На извънредната общинска сесия след ареста обаче тримата съветници от ДПС, предвождани от Станев, гласуваха за свалянето на Гуцанов от председателския пост и подкрепиха кандидатурата на ГЕРБ за негов наследник.