вторник, 10 февруари 2015 г.

Сабрие Сапунджиева напусна службата си в Административния съд

Бившият заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е напуснала работата си като съдебен секретар по заместване в Административен съд София-град. На 6 февруари тя е подала молба за напускане, която веднага е била одобрена от председателя на АССГ Радостин Радков. Информацията бе потвърдена от съда.
Молбата ѝ е била продиктувана от дебата във Висшия съдебен съвет на 5 февруари по повод нейното назначение, изтъква самата Сапунджиева в мотивите си.

„Смятам, че политическата репресия и етническа и религиозна дискриминация, на която съм подложена от министъра на правосъдието, от който се очаква да налага върховенството на закона, не следва да се пренася в колектива на АССГ, който не заслужава това. Благодаря на сплотения, трудолюбив и добре организиран колектив на АССГ, с който имах желание да работя, въпреки че така създалите се обстоятелства ме лишават от конституционното ми право на труд”, изтъква Сапунджиева в молбата си за напускане.

Тя бе назначена за съдебен секретар по заместване в съда на 21 януари. Това се случи, след като се разрази скандал по повод нейния отказ да напусне ведомствено жилище на Министерството на правосъдието.

По повод нейното назначение ВСС разпореди проверка на всички назначения на съдебни служители в столичните съдилища, която трябва да бъде извършена от дирекция "Вътрешен одит" на съвета, като срокът е до 31 март. До 15 март пък членът на съвета Галя Георгиева лично ще провери назначенията на служители в АССГ.