петък, 20 февруари 2015 г.

Скандална връзка във ВМА!

Интересни връзки между бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев и началника на кожната клиника във военната болница проф. Мирослава Кадурина разкрило разследване на bTV. Вчера бе цитиран одит на МО, според който в клиниката има опит за скрита приватизация и злоупотреби за милиони левове по времето на Тонев.
На територията на клиниката от 2004 година е работила частната фирма "Дерма Парм", която е на 85% собственост на проф. Кадурина. Според bTV, при всички поисквания от страна на шефката на клиниката за нова апаратура, тя не е получавала отказ от страна на началника на военна болница - тогава ген. Тонев.

Според Тонев - няма злоупотреби за милиони и с оставянето на частната фирма в болницата той е запазил експертния капацитет, а именно - проф. Кадурина, която е безспорен специалист в тази област.

Известно е, че преди ген. Тонев да стане шеф на ВМА, е бил шеф именно на кожната клиника и е оставил за свой наследник Кадурина. Клиниката е сред първите реновирани до много високо ниво на условия в болницата.

Министерството на отбраната реагира изключително лаконично на скандала с частната компания, като заявява , че в резултат на одита има проверки и договорът с фирмата не е подновен.

Междувременно става ясно, че Комисията за конфликт на интепреси не е установила конткретен такъв по сигнал срещу проф. Мирослава Кадурина и проверката срещу нея е прекратена през 2014 година.

В разследването се съобщава, че в клиниката са закупени скъпи машини за разкрасяване и лазерни процедури.

Одитът установил, че няма подробен журнал на пациентите в дермоклиниката.