събота, 7 февруари 2015 г.

САЩ започва търговия на Луната!

САЩ се подготвят да лицензират компании за търговско развитие на Луната. Скоро фирмите зад океана ще могат да претендират за части от спътника на Земята по същия начин, по който получават разрешение за изстрелване на ракети в космоса, съобщава Ройтерс.

Новината идва от писмо, изпратено от Федералната администрация за авиация до „Бигълоу Аероспейс” – американска космическа стартъп компания, която освен другите си дейности се занимава с направата на надуваеми жилища за употреба в космоса. В писмото личи намек, че ако „Бигълоу” се съгласи да разположи свой клон на Луната, то компанията ще има ексклузивни права за търговия върху територията, на която е космическата къща.

За 2015-а фирмата е планирала да изпрати своите продукти на Международната космическа станция, които да останат в откритото вселенско пространство за евентуално ползване от бъдещи космически туристи. След това ще се фокусира върху изграждане на бази на Луната към 2025 година.

Впрочем, Щатите са подписали договор на ООН, в който се казва, че нито една страна няма право да предявява претенции към територия на Луната или други космически обекти. Документът обаче не забранява частни компании да разполагат обекти на небесното тяло – процес, който контролира от Федералната администрация за авиация на Америка.

Съединените американски щати не са подписали обаче друг ключов документ, иницииран от Обединените нации. Документ, известен като Лунния договор. Той е парафиран само от девет държави и ограничава начините, по които страните и компаниите могат да добиват минерали и други ресурси, които съществуват на Луната.

Kъде ще се строи модерен жилищен комплекс...https://varnacitypark.bg/