неделя, 22 февруари 2015 г.

Искаме и даваме прошка

Сирни Заговезни е днес, православен празник известен още като Прошка. Чества се в
навечерието преди Великия пост, като се счита, че днес православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. По традиция Сирни Заговезни не е на постоянна дата. Той се отбелязва винаги в неделя, точно седем седмици преди Великден.

На днешния ден, според народните обичаи, се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Днес се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

Традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил. Желателно е всеки, поискал прошка, също така и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

На Сирни заговезни в храмовете в страната християните се събират за вечерна служба, след която взаимно се опрощават. След като поискат прошка от Бога, духовниците и миряните взаимно ще си подадат ръце с думите „Простено. Прости!". По традиция пръв свещеникът на Църквата ще поиска прошка от своето паство, а след него и останалите духовници.