сряда, 11 февруари 2015 г.

Тръгнаха за Минск

Меркел, Оланд, Путин и Порошенко тръгват за Минск. Първи заминава руският президент, обявиха от Кремъл. После към него се присъединяват и другите "нормандци". Както е известно лидерите бяха наречени "нормандска четворка", защото първата им среща бе миналата година в Нормандия.

За разлика от вчера, когато се говореше, че няма да бъде подписван никакъв документ, днес от Кремъл намекват, че може да бъде прието споразумение. То се подготвя на основата на предложенията на Оланд и Меркел, със забележките на Путин и Порошенко, изразени пред тях.

Сутринта руски дипломатически източник обяви, че Путин няма да лети до Минск за нищо. Според него имало 70 процента вероятност да се постигне договореност в беларуската столица.

По-рано днес и френският външен министър Лоран Фабиюс посочи, че все още Оланд и Меркел не са взели решение да пътуват до Минск и всичко зависи от постигнатите резултати на предварителните разговори между заместник-министрите на Франция, Германия, Русия и Украйна и представителите на сепаратистите.

Очевидно, че вече е постигнат някакъв компромис, защото и четиримата лидери потвърдиха участието си във форума.

Срещата между Оланд, Меркел, Путин и Порошенко ще започне в късния следобед. Около 400 журналисти вече очакват лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна в Минск. Там вече са пристигнали 300 представители на различни медии от Русия, САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Китай, Куба, Украйна, Япония, Чехия, Полша и други страни.