сряда, 25 февруари 2015 г.

Продават картина менте, плащат им с фалшиви пари

Фалшивият портрет е конфискуван заедно с 
пресниманите на ксерокс швейцарски франкове.
Двама братя испанци продали на мним арабски шейх копие на портрет от Гоя, но им заплатили с фалшиви пари, пише в. “Гардиън”. Господата от град Гирона в Каталуня открили богаташ, готов да плати 4 млн. за фалшификат на портрет на художника Антонио Мария Ескивел, рисуван от Фрациско Гоя. Щастливи, че са пробутали ментето, те се срещнали в Торино с представител на “шейха”, който им предал първия транш от сумата - 1,7 млн. швейцарски франка (€1,5 млн.).

Братята проверили на ултравиолетова машина банкнотите, но въпреки това мъжът успял да ги подмени в последния момент. Испанците заминали да внесат парите в женевска банка, а там ги очаквала изненада. Служителите ги уведомили, че не могат да им отворят сметка с тези пари - банкнотите били преснимани на ксерокс. За капак двамата измамници били арестувани на френската граница, след като митничари открили, че в багажа им има фалшиви пачки. Най-обидното от цялата работа било, че единствените истински пари в сделката били 300 000 евро, които братята платили на “посредник”, за да ги запознае с мнимия шейх.

Каталунците придобили картината през 2003 г. Те я спазарили за 270 хил. евро, но платили само 20 000, защото междувременно се оказало, че сертификатът й за автентичност е изфабрикуван. Портретът е на около два века - но е правен не от Гоя, а от негов съвременник. Когато прерисувал лика на г-н Ескивел, имитаторът (умишлено или не) пропуснал един медал на гърдите, който ясно се вижда на оригинала.