четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Препоръчват да бъде спряна кампанията на "Булгартабак" за контрабандните цигари

С препоръка да бъде спряна или коригирана кампанията "Не купувай контрабанда! Вредно е за
всички" завърши закрито заседание на Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация (НСС). Това се случи след редица подадени жалби и сигнали от страна на граждани. Кампанията е инициирана от "Булгартабак-Холдинг" в партньорство с Министерство на финансите, Агенция "Митници", "Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010" и "Асоциация на производителите на ориенталски тютюни".

Решението
Според Етичната комисия към НСС колаборацията между държавни институции и частни компании не е прецедент, но в случая има нарушения. Според решението "някои детайли (от кампанията) правят недопустим, макар и само загатнат, паралел с тютюнопушенето, създавайки впечатление, че закупуването на легални цигари е полезно за обществото и трябва да се поощрява".

В допълнение, привличането на вниманието върху цигарите и същевременното използване на символи като майки с деца и послания, сред които "контрабандните цигари не помагат да се откриват места в детските градини", са недопустими, посочват от комисията. Според тях този тип комуникация прави несъзнателна логическа връзка с това, че не-контрабандните цигари са в полза на обществото. В същото време обаче комисията смята, че "твърденията, че кампанията внушава да се купуват единствено цигари с марката на "Булгартабак", че съдържа скрита реклама на търговската верига "Лафка" са неоснователни".

Взетото по време на заседанието на комисията решение може да бъде обжалвано. Органът няма санкциониращи функции и не може да налага глоби и друг вид санкции, а може само да отправя препоръки.
Varna city park