неделя, 1 март 2015 г.

На тази дата: 1.3.1978 г. Крадат ковчега с тялото на Чарли Чаплин

1978 г. ковчегът с тялото на Чарли Чаплин е откраднат от швейцарско гробище. В нощта на Бъдни вечер 1977 г. Чаплин затваря очи завинаги на 88-годишна възраст. Погребан е в малкото местно гробище. Само девет седмици след погребението му в швейцарския град Корсие сюр Веве двама мъже от Източна Европа разравят гроба на прочутия покойник и отмъкват ковчега му с идеята да поискат откуп от неговата съпруга Уна.

Първоначалната идея на похитителите била ковчегът с тленните останки да си остане на оригиналното място - в гробището на градчето Корсие сюр Веве, близо до Лозана. Само че трябвало да бъде заровен по-дълбоко - така че семейството да остане с впечатление, че наистина е откраднат.

Пороят обаче бързо запълнил трапа и похитителите минават на план Б - изтеглят 240-килограмовия сандък и го натоварват в автомобилен фургон. Оттам го извозват на двайсетина километра и го закопават в нива с пшеница до Женевското езеро. Веднага след това се свързват с вдовицата на Чаплин - Уна, за да й поискат откуп от половин милион швейцарски франка. Тя заявява: „Съжалявам, моят мъж е на небето и в сърцето ми”.

Тандемът й звъни няколко пъти, но госпожа Чаплин не е склонна на преговори и ги реже с мотива „Чарли щеше да го намери за нелепо и смехотворно”. Тогава наглите източноевропейци стават още по-груби и заплашват да посегнат на двете й най-малки деца. Уна обаче не се хваща на изнудването.

От самото начало тя е алармирала полицията и швейцарските ченгета подслушват телефона й. Наблюдават и 200 телефонни будки в Лозана. В един момент вдовицата привидно се съгласява да плати откупа. Уговаря си среща с похитителите, на която естествено отиват ченгетата.

Швейцарската полиция залавя осквернителите на гробове, които се оказват автомонтьори - 27-годишен поляк и 38-годишен българин. Признават си всичко. Следва съдебен процес и присъди.

Полякът се признава за организатор на сензационната кражба и разказва, че се бил вдъхновил от подобно престъпление, за което чел в италианската преса. Той е осъден на 5 години затвор с тежък физически труд. Българинът получава 2 години условна присъда, тъй като се смятало, че носи ограничена отговорност за престъплението.

Любопитен факт е необяснимото несъответствие в имената на двамата осквернители на гробове в западните и българските медии. Западната преса ги идентифицира без колебание като Ганчо Ганев и Роман Вардас, но в българските медии те често се спрягат като Кунчо Кунев и Роман Старек.