неделя, 15 март 2015 г.

На тази дата: 15.3. 44 пр.н.е. Римски сенатори убиват Юлий Цезар

44 г. пр.н.е. Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори. Убийците се надяват да възстановят нормалното управление на Републиката, но предизвикват нова гражданска война, която води до установяване на постоянна автокрация от страна на осиновения Цезаров наследник Гай Октавиан.

Политик, верен на популарската традиция, Цезар заедно с Марк Лициний Крас и Гней Помпей формира неофициалния Първи триумвират, който доминира римската политика за няколко години. Сочен е за една от най-влиятелните личности в световната история. След като поема управлението, Цезар започва интензивни реформи в римското общество и държава. Провъзгласен е за пожизнен диктатор и обсебва цялата власт в Републиката.

Тези събития карат приятеля на Цезар Марк Юний Брут и група сенатори да го убият на мартенските иди. В заговора били въвлечени около 60 сенатори. Решили да го нападнат на 15 март по време на последното заседание на сената преди Цезар да замине на Изток.

Тогава група сенатори извиква Цезар на форума с цел четенето на петиция, написана от сенаторите, които го умоляват да върне властта обратно в Сената. Но всъщност петицията е фалшификат. Марк Антоний научава съмнителна новина за заговора предишната нощ от изплашен освободител на име Сервилий Каска и страхувайки се от най-лошото, отива, за да отклони Цезар по стъпалата на форума.
Но група сенатори пресрещат Цезар, когато минава през театъра на Помпей и го насочват към помещение, граничещо с източния портик. Когато Цезар започва да чете фалшивата петиция, Тилий Цимбер, който му връчва петицията, смъква туниката му. По същото време Каска вади кама и пробожда в шията диктатора.

Според Плутарх, той казва на латински „Каска, ти, подлецо, какво правиш”. Каска се изплашва и изкрещява „Помощ, брат!” на гръцки. В този момент цялата група, включително Брут, замахва към диктатора. Цезар се опитва да избяга, но заслепен от кръв, се спъва и пада; мъжете продължават да го пробождат, докато той лежи беззащитен на стълбите на портика. Прободен е 23 пъти.

След погребението на Цезар тълпата се втурнала с факли към домовете на Брут и Касий. Същата година Марк Антоний убеждава римляните да прогонят убийците на Цезар. На следващата година самият Марк Антоний тръгва с легионите си да прогони от Модена Децим Брут и го убива.