петък, 20 март 2015 г.

На тази дата: 20.3.1974 г.Извършено въоръжено нападение срещу принцеса Ан, дъщеря на кралица Елизабет ІІ

1974 г. е извършено въоръжено нападение срещу британската принцеса Ан. Същата вечер 23-годишната принцеса Ан, дъщеря на кралица Елизабет ІІ, и нейния съпруг капитан Марк Филипс, се връщат в Бъкингамския дворец след прожекция на документален филм за дейността на благотворителна организация, чиято покровителка е принцесата.

Те пътуват с кола с шофьор и охрана. Неочаквано ги изпреварва някаква кола и рязко спирайки пред тях, препречва улицата. Шофьорът изскача от колата и открива стрелба по лимузината. Ранени са шофьорът на принцесата и един охранител.

Дежурещият наблизо полицай Майкъл Хилз чува стрелбата, веднага се отправя към мястото на произшествието и е ранен от престъпника. Журналистът Брайън Макконъл, пътуващ в такси след кралската лимузина, изскача от колата и се опитва да хване терориста за ръката, но той стреля в упор и се скрива в парка.

Скоро полицията изолира целия район. Престъпникът е заловен и откаран в полицейския участък, където е установена самоличността му: 26-годишният безработен Ян Бол.

Изплашените до смърт, но невредими съпрузи са откарани в Бъкингамския дворец. Принцесата веднага прави кратко изявление: „Благодарим на Бога, че ни помогна да останем невредими. Ние се безпокоим за живота на ранените, включително нашия шофьор господин Календер и инспектор Битон”.

Сутринта на 21 март Ян Бол застава пред съда. Предявено му е обвинение в опит за убийство на инспектор Джеймс Битон. Но скоро на съда става ясно, че пред тях е човек не на себе си.

Нещата се заплитат още повече на следващото утро, когато в Бъкингамския дворец е получено писмо, изпратено на 21 март, когато Ян Бол вече е арестуван.

В писмото се казва: „От името на революционното движение на марксистко-ленинските активисти… аз поемам върху себе си отговорността за скорошното нападение на член на кралското семейство. Това е само начало на нашата кампания, в следващите месеци тя ще бъде продължена… Да живее революцията!”.

Естествено е да се предположи,че Ян Бол е марионетка в ръцете на някаква лявоекстремистка организация. По късно полицията отхвърля тази версия. По-скоро екстремисти използват действията на смахнатия, опитвайки се да спечелят за себе си Херостратова слава.