четвъртък, 26 март 2015 г.

Самоубийствен акт на летец на А 320?

Старшият пилот на „Еърбъс”-а на германската компания „Джърмънуингс“ е бил в заключената пилотска кабина, докато вторият пилот е искал да влезе, но вратата е била заключена. Това съобщи „Льо Монд”, като се позова на свой източник от разследването на катастрофата.
Малко преди двамата да се разделят, те са провели разговор на немски език, записан от устройството на първата черна кутия. Не се съобщава какво е съдържанието на този разговор. Това, че в пилотската кабина е имало само един пилот по време на падането на самолета бе потвърдено официално и от Прокуратурата на Германия.

Междувремнено в специализирани форуми за летци и пилоти експерти обсъждат възможните причини за катастрофата. След като „Ню Йорк Таймс” съобщи за разделянето на пилотите, потвърдено и от „Люо Монд”, все повече стават мненията за две възможни причини за катастрофата.

Първата е загуба на съзнание от пилота в пилотската кабина било от лоша или отровена храна било от недостиг на въздух. Втората е самоубийствен акт на пилота, решил да приключи със земните си дела. Експерти твърдят, че на база публикуваните данни за снижаването на самолета, той е бил на автопилот до последния момент. Радиомълчанието на самолета също поражда подобни мисли.