сряда, 4 март 2015 г.

На тази дата: 4.3.2001 г. Швейцария отхвърлят членство на страната в Европейския съюз

2001 г. Швейцария отхвърлят членство на страната в Европейския съюз. На проведения
референдум 77% от швейцарците обявяват, че са против членство на страната в Общността.

Всъщност още на 6 декември 1992 г. в Швейцария тече референдум с въпроса дали държавата да се присъедини към Европейската икономическа зона? Избирателите казват „Не”. Седем месеца преди този референдум държавата е била подала молба за членство, но след народния вот, го замразява.

В Швейцария вероятно добре съзнават, че от едно членство в ЕС, икономически страната би спечелила много малко. Би се превърнала в икономически донор за по-бедните страни и в същото време като малка страна и население би имала малка тежест при взимането на решенията в институциите в Брюксел.

Швейцария е най-демократичната държава на континента. Тя е образец на пряка демокрация, наричана и референдумна демокрация. Вместо да се свързва с ЕС, правителството подписва поредица от двустранни споразумения за регламентиране на отношенията по седем теми, разглеждани в пакет: товарен транспорт, свободно движение на хора, въздушен транспорт, селско стопанство, научни изследвания, строителство, търговски ограничения.

След референдум в Швейцария и ратифициране им от националните парламенти на страните членки на ЕС, седемте споразумения влизат в сила на 1 юни 2002 г.

Днес Швейцария в момента е четвъртият по оборот търговски партньор на Общността след Китай, САЩ и Русия. Страната има множество търговски споразумения за свободна търговия както и споразумние за свободно преминаване на граждани на ЕС през територията й.