сряда, 25 март 2015 г.

Оръжие за 500 милиона долара прибрала "Ал Кайда" в Йемен от бягащите US командоси

Американски въоръжения за 500 милиона долара са попаднали в ръцете на терористи от „Ал Кайда“ в Йемен, твърди в.“Вашингтон пост“.

Ислямистите дори откраднали над 20 скъпи коли, собственост на САЩ, от летището на столицата Сана. Возилата били задигнати от паркинга на аерогарата, където били зарязани от евакуиращите се американски дипломати.

Историята с „изчезналото безследно оръжие", доставено на Йемен като военна помощ, можеше да не се разчуе. Поредният грандиозен гаф на администрацията на Барак Обама бе оповестен от репортерите на „Вашингтон пост“, който драматично смени новинарския си подход, откакто стана собственост на милиардера Джеф Безос,  притежател на търговския интернет гигант „Амазон“.

Пентагонът засега отказва да коментира, но признава, че не може да установи "какво точно е станало с въоръжение за половин милиард долара".  Разунавателните кръгове са по-близо до точния отговор, но и те отказват да потвърдят 100 на сто информацията, че то е в ръцете на подкрепяни от Иран шиитски милиции или в групировките на „Ал Кайда“.


Става дума за солиден арсенал от около 200 автоматични карабини М-4, 200 пистолета „Глок“, 1,25 милиона боеприпаса, 300 комплекта за нощно виждане, 250 бронежилетки, 160 леки бронирани коли „Хъмви“, 4 хеликоптера „Хюи“, 2 разузнавателни самолета „Чесна“, един военнтранспортен аероплан "Си Ен 235", 2 патрулни катера и 4 малки безпилотни самолета „Рейвън“.