вторник, 31 март 2015 г.

Плениха турски прокурор!

Леви екстремисти взеха днес за заложник прокурора Мехмет Селим Кираз в сградата на съда в Истанбул, съобщи електронното издание на в. "Хюриет".

В зданието са чути няколко изстрела. Нападателите са предполагаеми активисти на забранената Партия за народно освобождение-Фронт (ПНО-Ф).

Обвинителят бил пленен по време на заседанието по делото за убийството в истанбулския парк "Гези" на участника в антиправителствените протести Беркин Елван.
Малко след това близък до ПНО-Ф сайт разпространи съобщение, че нападателите са дали ултиматум до 15,36 часа турско (и българско) време да бъдат изпълнени исканията им.

Те настояват полицаите, заподозрени в убийството на Елван, да направят самопризнания, предаването на виновните на "народен съд", оправдаването на участниците в митингите за солидарност с Елван.

Полицията отцепи шестия етаж на сградата, където се намира кабинетът на прокурора Кираз. Пристигнаха и спецчасти.

Беркин Елван почина на 11 март 2014 г. - 269 дни, след като изпадна в кома, когато бе ударен с газова бутилка по време на протестите край парка "Гези". Мемхет Селим Кираз бе назначен за прокурор по случая преди шест месеца.

Репортер на в. "Хюриет"  звъннал на мобилния номер на Кираз малко след пленяването му. "Прокурорът го няма в момента", отговорил мъж, без да разкрие самоличността си. Той прекъснал разговора, след като някой до него изкрещял: "Полиция!"

Съдебните институции на другите етажи на сградата продължили да работят нормално, твърди телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Полицията води преговори с похитителите чрез избран от тях посредник, заяви заместник-главният прокурор на Истанбул Ведат Игид.

"Пуснете прокурора, моят син умря, но не бива да има повече жертви", призовал бащата на убития Беркин Елван, написа в туитър депутат от опозиционната Отечествена народна партия, съобщи "Хюриет".