петък, 20 март 2015 г.

Бойко във война със СИРИЗА! Обновена

Българският премиер Бойко Борисов предупреди Гърция с ответни мерки, ако гръцкият парламент одобри налагането на нов превантивен данък, пише GRReporter. Предложението е внесено от кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци за данък от 26% върху всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими.

Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно снощи Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе въпросния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България.

Българският премиер заявил, че този данък може да достигне дори до 30 на сто и в двата случая.

За да илюстрират какви могат да бъдат последствията от налагането на подобна мярка, от Euro2day.gr посочват, че на всеки гръцки турист, който посещава България, се падат осем българи, които прекарват почивката си в Гърция.

В същото време България е един от основните търговски партньори на Гърция. По-конкретно тя е четвърта в класацията на страните с най-голям внос на стоки след Турция, Италия и Германия. Миналата година в България са били изнесени гръцки стоки на обща стойност 1,339 милиарда евро, докато през 2013 г. обемът на гръцкия износ в България е бил на стойност 1,396 милиарда евро.

Според източниците на Euro2day.gr България и Румъния възнамеряват да поставят въпроса относно налагането на превантивния данък от Гърция пред органите на Европейския съюз с аргумента, че той нарушава европейското право.

Този въпрос бе повдигнат и от Асоциацията на гръцките индустриалци, която изпрати писмо до заместник-министъра на финансите Надя Валавани.

В него се посочва, че от юридическа гледна точка предложеното законово нареждане нарушава както европейското право, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, които Гърция е сключила с повечето от страните, които се определят като страни с привилегировани данъчни режими.

В писмото се обяснява, че налагането на превантивен данък със ставка 26 на сто върху печалбите, които осъществяват в Гърция чуждестранни компании и страни-членки на ЕС, с които Гърция е сключила споразумения за избягване на двойно данъчно облагане въз основа на модела, предложен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (например Кипър, Ирландия и др.) е забранена дискриминация в ущърб на тези компании.

Всичко това според авторите на писмото означава, че предложената законова разпоредба се очаква да предизвика бум от жалби в Европейската комисия и ред съдебни спорове в и извън Гърция.


"Абсолютна лъжа... Абсолютно такава тема не е обсъждана. Това е абсолютна гръцка пропаганда“, коментира премиерът Бойко Борисов. Той каза и че не е разговарял с гръцкия си колега Алексис Ципрас на този Европейски съвет.
"Никакъв разговор по тази тема с никого. Затова ви казвам, че това е нагла лъжа".


"Сто процента лъжа долнопробна... В България идват защото е по-стабилно", каза Борисов за гръцкия бизнес, инвестиращ у нас. "Защото имаме стабилна политика, стабилни финанси, ясен, прозрачен публичен сектор". Борисов каза, че не е чувал гръцки претенции за нелоялна данъчна конкуренция от страна на България.

Обновена!

Няма коментари:

Публикуване на коментар