вторник, 17 март 2015 г.

Руската дума отказа минута мълчание за Немцов

Държавната дума отказа днес да почете с минута мълчание гибелта на опозиционния политик Борис Немцов, предаде ТАСС. Депутатът Борис Гудков предложи в началото на заседанието дневният ред да включва минута мълчание в памет на Немцов. "Въпреки че не всички споделяха неговите възгледи, смятам за правилно и човечно да се почете паметта му с минута мълчание“, каза той.
Предложението на Гудков не бе поставено на гласуване, защото председателят на парламента Сергей Наришкин информира депутатите, че в деня на трагедията е изпратил телеграма до близките на Немцов, в която е изразил съболезнования от свое име и от името на парламента. Лидерът на фракцията на националистите Владимир Жириновски се противопостави на предложението на Гудков, защото „парламентът става на крака само по решение на Съвета на Думата и в ден на държавен траур“, а случаят не е такъв.
Политическото убийство на Борис Немцов в центъра на Москва доведе до открито противостояние между двата най-силни клана в Русия, пише Foreign Policy. Арестът на заподозрените в убийството доведе до маса спекулации на тема раздор в руския политически елит. От една страна е главата на Чечения Рамзан Кадиров, от другата - кръг високопоставени сътрудници на правоохранителните органи в Москва, които отдавна се възмущават от действията на Кадиров в сфери, които смятат за собствени.
До скоро руската полиция и ФСС не правеше нищо, за да накара привържениците на Кадиров да спазват реда, но сега всичко се промени за един миг, пише в коментара. Кадиров на два пъти каза, че познавал заподозрения в убийството Заур Дадаев като "истински воин и патриот".
Както се твърди в материала, пред президента Путин възникна сериозна дилема, доколкото за него са важни и отношенията с Кадиров, и със спецслужбите.
По-рано бе съобщено, че следствието редактира мотива за убийството на Немцов: според новата версия на обвинението, убийците са действали не по поръчка, а от "политическа или религиозна ненавист".