четвъртък, 5 март 2015 г.

Вучков си отива, Писанчев и Лазаров също

Оставката на вътрешният министър Веселин Вучков е необратим акт. Шефът на ДАНС
Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче също ще бъдат сменени.

Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че снощи е провел дълъг разговор с премиера по тази тема.

Проведох снощи много дълъг, много сериозен разговор с премиера. Това, което мога да кажа е, че очевидно ще има нов министър на вътрешните работи. Оставката на г-н Вучков няма да бъде оттеглена. Решението е безвъввратно и от двете страни.

Ще има обща позиция на ГЕРБ и Реформаторския блок, надявам се и на другите политически сили, които подкрепят правителството, обща подкрепа за нов министър на вътрешните работи. Но и получих безусловния ангажимент на премиера за продължаване на реформите и като посока, и като персонални решения.

Дълго време прявявах разбиране към желанието на премиера да отложи тези смени (на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар Свелтозар Лазаров) в името на стабилността. Но всички видяхме, че фактът, че тези хора не бяха сменени се превърна във фактор на нестабилност само по себе си. Той предизвика оставката на министър, и то на министър от ГЕРБ. От тук нататък стабилността изисква те да бъдат сменени и премиерът го разбира, каза Кънев

"Аз имам моята увереност и доверие към него, че ще ги има тези персонални смени, които ние сме обявили, че искаме", добави лидерът на ДСБ.

Двамата са обсъдили и имена за нов министър, но Кънев отказа да ги назове, Само уточни, че той ще е от квотата на ГЕРБ.

Една седмица е предостатъчно време да се консолидра позиция на мнозинството и премиера да прецени с кого да замени хората, които трябва да си отидат и вътрешния министър.Е дното е акт на МС, който се предлага на президента, а другото е решение на парламента. На мен ми звучи много добре идеята тези актове да стана заедно, защоо това ще покаже волята на премиера и правителството да продължи реформата.

Както г-н Борисов каза, че има добри отношения и доверие с мен преди седмица аз мога да кажа, че в тази ситуация му имам доверие. Това в голяма степен крепи правителството в този кризисен момент, каза още Кънев