петък, 20 март 2015 г.

Днес ще наблюдаваме слънчево затъмнение! Вижте къде и кога

На 20 март тази година предстои да наблюдаваме първото за 2015 г. слънчево затъмнение, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория.

От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви. Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам, ще е 2 м и 46.9 с., а частичното затъмнение ще продължи близо 4 ч и 10 м.
Пълните слънчеви затъмнения дават на астрономите уникалния шанс да бъде наблюдавана най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност. При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето. Освен снимки на короната и протуберансите в оптичната и инфрачервената област, могат да бъдат получени спектрални и поляриметрични наблюдения.

Всяка година имаме между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновенно е възможно само от много малка част от земната повърхност. Изучаването на Слънцето и на процесите в слънчевата атмосфера е сред основните научни направления в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, БАН. За съжаление наблюденията на предстоящото пълно слънчево затъмнение са възможни само от трудно достъпен район, в който по това време на годината атмосферните условия обикновено не са благоприятни за астрономически наблюдения. Тези обстоятелства ще възпрепятстват организирането на научни експедиции с тази цел.

Максимална фаза на затъмнението за някои градове близо до границите на страната (и крайморски):

Град Максимална фаза на затъмнението Момент на максималната фаза

Благоевград 0.516 11h 47m 51s

Бургас 0.478 11h 55m 47s

Варна 0.488 11h 57m 17s

Видин 0.558 11h 49m 56s

Кърджали 0.483 11h 51m12s

Русе 0.521 11h 54m 48s

Смолян 0.489 11h 49m 58s

Шабла 0.488 11h 58m 41s

За София частичното затъмнение ще започне в 10 ч 42 м и ще продължи 2 ч 16 м. По време на максималната фаза на затъмнението в 11 ч 49 м 5 с, близо 53% от слънчевия диск ще бъде покрит от Луната.

От Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория предупреждават, че наблюдаването на слънчевото затъмнение носи опасност за зрението. При наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори, ползвайте специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на използваните от Вас бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри.