неделя, 29 март 2015 г.

Медицинската служба на „Луфтханза” била мизерна

Немската авиокомпания Lufthansa не разполага с достатъчен брой медицински персонал за оказване на необходимата помощ на всички свои пилоти, съобщава неделното издание Welt am Sonntag. Публикацията е по повод катастрофата с Airbus A320 на авиокомпанията Germanwings, дъщерна на Lufthansa.
Според последни данни, вторият пилот на лайнера Лубиц, подозиран в преднамерено унищожаване на самолета, имал проблеми със здравето. Първата версия гласеше за продължителна депресия. После се появи информация за нарушено зрение, което можело да му провали кариерата на пилот.

Източник на Welt am Sonntag, запознат със ситуацията в тази област, е съобщил за хроничен недостиг на лекари в авиокомпанията.

„Медицинската служба е в призрачно състояние. Обявените работни места остават незаети в продължение на дълго време” – доверил източникът.

Той добавил също, че в такова обкръжение не е възможно да се създадат доверителни отношения с пилотите и експертите просто не са в състояние да доловят започващи психически заболявания.

По информация на изданието, в трите центъра на авиокомпавията в градовете Франкфурт на Майн, Хамбург и Мюнхен работят едва 20 лекари. Други петима медици преглеждат пилотите на Lufthansa и Germanwings в авиомедицинския център на летището във Франкфурт. Като цяло медицинският персонал не е достатъчен да оказва помощ на 5400 пилоти, обобщава Welt am Sonntag.