вторник, 24 март 2015 г.

Кой купува БТК?

Пиер Луврие се представя за собственик на БТК.
На снимката в компанията на Жерар Депардийо.
Българското правителство поиска компанията LIC33, която се представя за нов мажоритарен собственик на БТК и на още 5 ключови предприятия, свързани с КТБ, първо да представи информация за това чии са парите, с които се финансират сделките. Едва след това ще решаваме дали да се срещнем с тях, заявиха от пресслужбата на кабинета.

Ето и цялото изявление на правителството по темата: 

Във връзка с възникнали въпроси към българското правителство по повод днешната пресконференция на представители на дружеството „LIC33“, заявяваме следното:

"Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност.

Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях."

Още по темата ТУК