сряда, 4 март 2015 г.

Криза! Вътрешният министър подаде оставка, Бойко я прие! Обновена

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е подал оставка по времe на днешното заседание на Министерския съвет.

Премиерът е приел оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Това е станало на Министерския съвет. Вучков е обявил театрално, че напуска по време на правителственото заседание, а Бойко Борисов е приел.

Премиерът Борисов е разговарял с Вучков като е изтъкнал становището и е подчертал за смяната на шефа на ДАНС и главния секретар, че не е уместно да се сменят хора на ключови постове точно в момент, когато в България идва на посещение шефът на ФБР.

Вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова събира на спешна среща председателите на парламентарните групи на четирите партии, които участват в правителството. Причина за заседанието е подадената пред Министерския съвет и приета от премиера Бойко Борисов оставка на вътрешния министър Веселин Вучков.

Очаква се обсъждането на въпрос да стане около 12 часа днес.

Цветан Цветанов: Изненадан съм от оставката на Вучков


Силно казано е шокиран, но съм изненадан, така шефът на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов коментира оставката на Веселин Вучков. Той отказа по-подробен коментар с обяснението, че не е запознат с мотивите на Вучков.

Не съм говорил нито с премиера, нито с Вучков. Емоционално и прибързано ще е в момента да коментираме, каза Цветанов.

Запитан дали има нещо знаково в това, че Вучков хвърля оставка в деня, в който в София е шефът на ФБР, Цветанов обясни, че отдава това повече на съвпадение, тъй като днес е и заседанието на Министерски съвет.


На въпрос дали Вучков се е оплаквал пред групата на ГЕРБ за разминаване в позициите и невъзможност за съвместна работа на политическото и професионалното ръководство на МВР, Цветанов отговори, че не е имало детайли, които да сочат в тази посока.

Румяна Бъчварова потвърди:  Оставката е заради главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.


Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на вътрешния министър Веселин Вучков, която той е връчил на заседанието на Министерски съвет днес. Това съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова пред журналисти в Министерски съвет. Тя потвърди информацията, че причината за оставката на Вучков е несъгласието му със становище на правната дирекция към МС относно главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.


На въпрос от коя квота е новият вътрешен министър Бъчварова заяви, че разпределението на министрите в кабинета ще се запази. Тоест, бъдещият вътрешен министър отново ще бъде от квотата на ГЕРБ. Бъчварова отказа коментар на въпроса дали вече обсъждат имена за нов вътршен министър.


Радан Кънев: Не е възможно главен секретар да е по-ценен от вътрешен министър!



Неформалният лидер на Реформаторския блок Радан Кънев даде сигнал, че ще направи всичко възможно, за да предотврати раздялата на правителството с подалия оставка вътрешен министър Веселин Вучков.

"Надяваме се, че решението на Вучков не е окончателно. Ще проведем разговори с него и ще чуем мотивите му", заяви Кънев в кулоарите на парламента. Той не допуска да има някакви мотиви извън отказа, който Вучков получи на желанието си за смяна на главния секретар на МВР. Според Радан Кънев не е възможно един главен секретар да е по-ценен от вътрешния министър, тъй като това е силово ведомство и неговият началник означава много за стабилността на кабинета.
Обновена!