понеделник, 30 март 2015 г.

Точкова или Чочкова - това е въпросът?

В края на тази или началото на идната седмица парламентът вероятно най-после ще избере нов главен съдебен инспектор, след като двата предишни състава на Народното събрание (НС) не успяха да направят това. Двете кандидатури на съдийките Теодора Точкова и Вера Чочкова бяха издигнати в Съюза на съдиите и депутатите от правната комисия ги определиха като подходящи за ключовия пост.

В момента вървят окончателните договаряния между парламентарните групи и според запознати подкрепата се консолидира около председателката на Административния съд в Хасково Теодора Точкова. Големите партии вече са се споразумели, а някои от по-малките вече са убедени да гласуват именно тази кандидатура, разказаха депутати.

Постът на главен съдебен инспектор е без титуляр повече от две години. Основен проблем пред успешното завършване на процедурата се оказа условието за една номинация да гласуват минимум 160 народни представители.

Засега Реформаторския блок не е взел решение коя от двете номинации ще подкрепи. Също така единствено дясната коалиция се смущава от връзките между фаворитката Точкова и шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, за които в парламента неофициално се коментира. Въпреки това обаче част от РБ също смята, че е по-добре да се гласува за кандидатът, който има по-голям шанс да спечели, за да се приключва с проточилата се с години процедура.

По неофициална информация ГЕРБ, БСП и ДПС са се обединили зад номинацията на Точкова.

Вера Чочкова е съдия в наказателно отделение на Софийски градски съд (СГС). Известна е с това, че е един от магистратите, с открояващи се независими позиции по ключови въпроси на съдебната реформа. Твърдо подкрепя по-радикални идеи за промяна на съдебната система. По отношение на инспектората бе обещала да го направи работещ орган, който да не гледа формално на въпросите на съдебната власт.