понеделник, 2 март 2015 г.

Украинският летец Надежда Савченко продължава да гладува в руски затвор! До дни може да умре

Украинският летец Надежда Савченко за пореден път отказа да прекрати гладната си стачка. Вече 80 дни Савченко, която се намира в руския затвор "Мълчанието на моряка", отказва да приема храна като протест срещу задържането си, обвиненията, които са й предявени, и присъдата, която й е наложена от руските магистрати.

Правозащитниците, които днес са посетили Савченко, не са успели да я убедят да прекрати гладната стачка, съобщи ръководителят на съвета по правата на човека към президента Михаил Федотов.

Елизавета Глинка, също член на съвета, оцени състоянието на Надежда Савченко като "средно тежко". "Тя се чувства отпаднала, слаба, става й лошо", обясни Глинка.

Надежда Савченко, която е обвинена за съпричастност към гибелта на руски журналисти, обяви гладна стачка на 13 декември като протест срещу задържането си под стража. Адвокатите на Савченко искат освобождаването й под домашен арест.
Миналата седмица Елена Масюк, член на Съвета по правата на човека, призова властите да освободят от затвора Савченко и да й наложат мярка домашен арест. Тогава Масюк обяви, че здравето на украински летец рязко се е влошило и Савченко може да умре.

Според Федералната служба за изпълнение на наказанията изявленията за критично състояние на обвинената не са верни и здравословното състояние на Надежда Савченко се оценява като стабилно.

Руският следствен комитет твърди, че Савченко е предоставила координати за осъществяването на нападение от страна украинската армия, при която са убити двамата журналисти.

Припомняме, в края на януари месец Русия повдигна ново обвинение на Савченко - за незаконно пресичане на границата.

Според показанията на самата Надежда Савченко, които се подкрепят и от други факти, всъщност тя е пленена от проруски сепаратиски в Луганска област през юни 2014 г. и насила заведена в Русия.

Савченко е сред първите жени-летци в украинската армия и е приемана като герой. Тя бе избрана и за депутат, въпреки отсъствието си от страната, и по този спечели "имунитет", което обаче не оказа никакво въздействие на руските власти за освобождаването й от затвора.

 Според радио" Гласът на Москва" между 6-8 март ще настъпят необратими процеси с организма на Савченко. Тя или ще умре, или ще остане инвалид.