сряда, 18 март 2015 г.

ВМРО получи Държавната агенция за българите в чужбина

Борис Вангелов Борисов
Правителството определи юрисконсулта от ВМРО Борис Вангелов Борисов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

В коалиционното правителство на премиера Бойко Борисов за първи път бе проведен конкурс за заемането на един сравнително висок пост – председател на ДАБЧ.

Въпреки че Меглена Кунева обяви конкурса за публичен, бе трудно да се забележи друг елемент на публичност освен публикуването на концепциите на деветимата кандидати за развитие на дейността на ДАБЧ. Налице бе не публично, а закрито изслушване, като дори се бави обещаното публикуване на стенографския протокол от него.

Неясни останаха както компетенциите на членовете на комисията, така и критериите за оценка на кандидатите. Не стана ясно как е преминала процедурата по допускане на кандидатите с оглед на покриването на критериите по издадената заповед да са български граждани, да са с доказан професионален опит в областта на българите в чужбина, да са с висше образование и да владеят писмено и говоримо поне един чужд език.

Кандидатът на ВМРО Борис Вангелов Борисов е областен координатор на партията за Велико Търново. В това си качество бе водач на листата на Коалиция "Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО" за Габровския район.
Още в началото на февруари започнаха слуховете, че постът ще бъде даден на член на Патриотичния фронт и по-конкретно на ВМРО. На Красимир Каракачанов се приписаха и думите, че правителството пада, ако не стане това назначение.