вторник, 24 март 2015 г.

Жената на Бойковия съветник Яне Янев е започнала кариера в Софийския градски съд


Яне Янев и съпругата му Галя
Жената на лидера на РЗС Яне Янев Галя Янева се оказа сред спечелилите конкурса за съдебни
помощници в Софийския градски съд. Галя Янева е класирана на 12-то място от общо 16 свободни позиции за съдебен помощник в съда. Кандидатствали са общо 118 юристи. Позицията на съдебен помощник в Софийския градски съд е един от най-добрите трамплини за кариера в съдебната система. Доказателство за това е фактът, че Галя Янева в момента е кандидат за позицията на младши съдия в СГС.

Конкурсът, спечелен от Галя Янева, е проведен през миналата година, малко преди да започнат скандалите в градски съд. Конкурсната комисия е била съставена от най-близките съдии до тогавашната шефка Владимира Янева – Богдана Желявска, Петя Крънчева и Иво Дачев. В момента Владимира Янева е отстранена от съдебната система заради участието си в скандала "Червей". Срещу нея се води досъдебно производство за разрешаване на незаконно подслушване.

Богдана Желявска, Петя Крънчева и Иво Дачев бяха нейни заместници и председатели на три от колегиите в СГС. Новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви, че сваля доверието от тях и ги призова да си подадат оставките. Той се позова на организационния хаос в съда и откритите множество нарушения

Само Дачев последва този съвет, а Желявска и Крънчева отказаха. Въпреки това Висшият съдебен съвет (ВСС) назначи нови заместник-председатели на СГС.

Галя Янева може да има всички необходими качества за спечелването на позицията в СГС. Тя е завършила "Право" в Софийския университет, малко след като се жени за Яне Янев. От публикации във вестник "Струма" се разбира, че в края на 2013 година е карала задължителния юридически стаж в Окръжния съд в Благоевград. Пред изданието тя разкрива, че е смятала да полага изпити за адвокат. В крайна сметка Галя Янева избира да прави кариера като съдия в София.

На този фон няма как да не бъдат напомнени връзките на нейния съпруг. В момента Яне Янев е съветник за борбата с корупцията на премиера Бойко Борисов. Още преди това неговата партия РЗС ясно обяви, че ще играе с ГЕРБ.

Янев има и солидни връзки в съдебната система. Именно той първи обяви, че Лозан Панов смята да остане в играта за председател на Върховния касационен съд след нещастния инцидент с катастрофата.

Ето какво казва по този повод Янев : "Въпреки опитите на определени лица, които имат интерес да сложат свои протежета на ключови позиции в съдебната система и заради това искат да я "реформират“, смятам, че няма как да успеят да направят подобни квазиреформи. Съдебната система все още има достатъчно съпротивителни сили и имунна система, която й дава възможност да се саморегулира и самоконтролира“.

Говорейки за "протежетата", Янев не каза тогава нищо за факта, че само три месеца по-рано жена му е била избрана да започне работа в Софийския градски съд от конкурсна комисия, съставена от най-близките до Владимира Янева съдии. Самата Владимира Янева бе известна като "семейната приятелка" на заместник-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Тя бе избрана за позицията през 2011 година със солидната неформална подкрепа на ГЕРБ.

Извън Галя Янева конкурсът за съдебни помощници е издържан успешно и от синовете на двама известни магистрати. Това са синът на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев (Радослав Вичев) и синът на съдията във Върховния административен съд Александър Еленков (Еленко Еленков).