понеделник, 27 април 2015 г.

На тази дата: 27.4.1956 г. Боксьорът Роки Марчиано се оттегля като непобеден световен шампион

1956 г. боксьорът Роки Марчиано се оттегля като непобеден световен шампион в тежка категория. „Бялата машина” се оттегля , когато е само на 31 години. Американецът от италиански произход приключва кариерата си като единствения шампион с перфектен рекорд - 49 победи в 49 професионални двубои, с 43 нокаута.

Роден е в Броктън, Масачузетс, на 1 септември 1923 г. с името Роко Франсис Марчегиано. На 23 септември 1952 г. във Филаделфия се изправя срещу Световния шампион Джърси Джо Уолкът, който го поваля в нокдаун още първия рунд. Марчиано става, продължава боя и нокаутира Уолкът в 13-ия рунд.

След година Роки трябва да защити титлата си за първи път. Нокаутира отново Уолкът още в първия рунд. Следват Роланд Ла Старца и Езард Чарлз, който единствен успява да издържи 15 рунда срещу Роки Марчиано. Идва ред на английския и европейски шампион Дон Кокъл, който пада в деветия рунд. Последният бой е срещу Арчи Муур на 21 септември 1955 г. Марчиано отново е в нокдаун и отново става и нокаутира противника си.

След като слиза от ринга, Марчиано е критикуван, че не е срещнал Флойд Патерсън, но тогава Патерсън не се е бил в тежка категория. В навечерието на 46-ия си рожден ден Роки Марчиано катастрофира с малък частен самолет „Чесна 172” край Нютън, Айова, като се удря в дърво само на 3 км от пистата.