четвъртък, 16 април 2015 г.

Три часа Путин! 3 милиона въпроса и половин милион SMS-и! Вижте най-важното

Едва ли друг лидер по света някога е получавал толкова питания, колкото руският президент Владимир Путин днес. Три милиона запитвания за три часа стигнаха до центъра, в който се събираха въпросите към държавния глава. Половин милион есемеси бяха изпратени също с различни запитвания.

Руският президент Владимир Путин призна, че СССР е наложил със сила своя модел в Източна Европа след Втората световна война. изявлението беше направено по време на телевизионната "Пряка линия с Владимир Путин".

"Може би не ни е много приятно, но нашите предшественици дадоха повод за тези критики", изтъкна той. И допълни: "Всъщност това се отнася днес и за САЩ. Тях също ги чака неуспех".

"Не може да се поставят под един знаменател нацизмът и сталинизмът. Защото нацистите обвявиха открито за своя цел открито унищожаването на цели етноси - евреи, цигани, славяни. При цялата уродливост на сталинския режим и масовите репресии и изселването на цели народи, той не си е поставял за цел унищожаването на цели народи", смята Путин.

Той не отправи нападки към чуждите лидери, които смятат да бойкотират празненствата в Москва за 9 май по повод 70 г. от разгрома на нацистка Германия.

"Избор на всеки политически лидер е сам да решава какво да прави. А на някого от Вашингтонския обком не разрешават да отиде в Москва, макар на него да му се иска", каза иронично Путин.

"Обком" е съкращени от "областен комитет". Това бе твърде популярна дума по времето на СССР. Ставаше дума, естествено, за областни комитети на КПСС - единствената разрешена партия по съветско време.

Путин смята убийството на Немцов за "трагично и позорно явление"


Убийство от рода на това на Борис Немцов е "трагично и позорно явление", заяви руският президент.
"Немцов бе рязко опозиционно настроен и към мене, и към властите изобщо. Макар че с него имахме добри отношения, когато общувахме. Убийството от такъв род е трагично и позорно явление. Мога да ви кажа, че следствието само ден и половина след убийството знаеше имената на изпълнителите. Въпросът бе кога и къде те да бъдат арестувани. Дали ще открият поръчителите, има ли такива - засега не знам", заяви Путин.

Борис Немцов бе разстрелян късно вечерта на 27 февруари на Големия Москворецки мост край Кремъл. Мнозина обвиняват за ликвидирането му Кремъл.

Путин изказа мнение и за участието на опозицията в изборите:

"А) Тя може и трябва да участва. Б) Ако опозиционерите влязат в парламента, дейността им ще има определен официален статут и тогава те ще носят известна отговорност за това, което предлагат."

Няма руски войски в Украйна


"Руски войски в Украйна няма", категоричен бе руският президент Владимир Путин.

Западът обвинява Москва, че нейни военнослужещи се намират в Украйна, където помагат на сепаратистите в Донецка и Луганска област. Кремъл обаче отрича.

"Война няма да има. Това е невъзможно. Изхождам от това".

Такъв бе отговорът на президента на въпрос на бежанка от Украйна, настанена в хотел в  руското гранично градче Гуково в Ростовска област, която се интересуваше ще има ли военни действия.

Путин опроверга твърденията, че украинският президент Петро Порошенко му е предлагал Донбас по време на преговорите в Минск.

"Обсъждахме само възстановяването на региона. Днес наблюдаваме пълна блокада на Донбас - изключена е банковата система, не се изплащат пенсиите. Можем да кажем, че Украйна със собствените си ръце реже Донбас от себе си", заяви Путин.

"Управниците си отиват, народите остават. Аз винаги съм смятал украинците и руснаците за един народ и не правя разлика между тях", допълни руският президент.

Изходът в Украйна може да бъде само един - изпълнение на Минските споразумения, конституционна реформа, решение на икономическите и социалните проблеми.

"Нямаме намерение да се месим и да натрапваме този или онзи начин на поведение. Но имаме право на свое мнение и да искаме спазване на договореностите", каза още Путин.

Путин: Трябва да използваме санкциите за развитието ни



"Трябва не да търпим западните санкции, а да ги използваме за достигане на нови равнища на развитието ни."

"Проблемът не е в санкциите, а в това, че в страната трябва да бъдат създавани нови методи за управление на икономиката", каза Путин.

Той припомни, че е казал на среща с бизнесмени, че не трябва да се очаква скорошно вдигане на санкциите срещу Русия.

Президентът изтъкна, че за последната година доходите на гражданите са намалели с 11,4 на сто. Причина е ръстът на инфлацията, чиято спирала властите не успели да спрат. Освен това години наред заплатите в Русия нараствали с изпреварващи темпове по отношение на увеличаването на производителността на труда.

Други проблеми за Русия били работата в "сложни външноикономически условия".

И все пак положението не било зле, стана ясно от статистиката, която цитира Путин.

"Миналата година руският брутен вътрешен продукт скочи, макар и само с 0,6 на сто. Поставихме абсолютен рекорд по добив на петрол - 525 милиона тона. Събрана е една от най-богатите реколти - 105,3 милиона тона. Рублата се стабилизира. Лош сигнал обаче са намалелите капиталовложения в дребния бизнес", каза руският лидер.