сряда, 1 април 2015 г.

Някой заснел последните секунди на катастрофиралия самолет А320

Пилотската кабина на А320. Снимка: „Пари мач“
Видеозапис на последните секунди преди падането на самолета А320, направен в салона от телефона на пътник, е намерен сред останките в Алпите, съобщиха немският таблоид „Билд“ и френското списание „Пари мач“.

На видеото е запечатан хаосът в самолета. Записът е направен откъм задната част на салона, но не е ясно кой е снимал – пътник или член на екипажа.

Виждат се паникьосани хора, които са схванали в какво отчаяно положение се намират. Чуват се викове „Боже мой!“ на различни езици. Картината е размазана и не могат да се различат хората, но автентичността на записа е вън от съмнение.

Самолетът A320 авиакомпанията „Джърмануингс“, нискотарифен филиал на „Луфтханза“, пътуващ от Барселона за Дюселдорф, се разби на 24 март в труднодостъпен район на френските Алпи. Загинаха 150 души. Запис от единствената намерена черна кутия, съдържаш звукова картина от пилотската кабина, разкри, че катастрофата е предизвикана от втория пилот Андреас Любиц.

Ударът в земята е бил толкова силен, че самолетът се е разпръснал на малки парчета. Представителят на френската жандармерия Патрик Турона заяви, че не е намерено "нито едно цяло човешко тяло ".