понеделник, 27 април 2015 г.

Вижте лавината, ударила базовия лагер под Еверест! 3200 са вече жертвите на земетресението

Двеминутно видео от базовия лагер под Еверест във фаталната за непалците утрин на 25 април, е запечатало страховития удар на лавината върху палатките на алпинистите в момента, в който на други места в азиатската държава рухваха сгради.

Записът е публикуван на следващия ден от очевидец, който пише: "Земята се тресеше от земетресението и в момента, в който видяхме хора да бягат, ние самите бягахме да спасим живота си".

Телата на повече от 80 алпинисти бяха намерени в базов лагер при разчистването на снежната маса по-късно.
„Още най-малко 50 души са пострадали“, писа в „Туитър“ говорителят на индийското министерство на отбраната Ситаншу Кар.

3200 са вече жертвите,


открити в развалините на съборени сгради след опустошителното земетресение в Непал. Нови трусове на всеки два часа засилват паниката. Над 6000 са ранените, които се нуждаят от медицински грижи.

Страната е в хуманитарна криза като по данни на УНИЦЕФ само децата, които се нуждаят от помощ са близо 1 милион, съобщи БНТ. Организацията съобщи, че подготвя два транспортни самолета, които да доставят 120 тона хуманитарна помощ в Катманду.
Сеизмолозите са регистрирали 48 вторични труса.

Разрушителното земетресение нанесе сериозни щети и в Тибет. 20 души загинаха, най-малко 58 са ранени, а други 4-ма са в неизвестност. Разрушени са над 1200 жилища, а други близо 10 хиляди, между които 54 ламаистки храма, са понесли щети. Повредени са пътища и са нарушени комуникации.

Десетки хиляди хора в Непал нощуват под открито небе. Дори тези, чиито домове не са разрушени, не смеят да влязат на закрито от страх, че може да да има нов трус и да бъдат затрупани. Палаткови лагери има из цялата столица Катманду.

Междувременно от Катманду и околните селища продължават да идват лоши новини. Хеликоптери прелетяха над отдалечени селища, до които не може да се стигне по земя. Кадрите показват големи разрушения. Вероятно и там има загинали, но с много места няма връзка.

Над 30 държави обявиха, че техни граждани са загинали или са в неизвестност. Само французите, с които няма връзка са над 670.

Спасителните работи са затруднени от дълбоката снежна покривка в Тибет, както и от свлачищата и лавините, предизвикани от труса.

Съединените щати деблокираха 1 милион долара за Непал, а американски военен самолет вече пътува за Катманду, за да окаже помощ на пострадалите. Финансова помощ отпуснаха също Великобритания и Швеция.

Родители: Външно не ни помага в диренето на сина ни в Непал


Родителите на обявения за изчезнал в Непал варненец Александър Димитров се оплакаха тази сутрин пред Нова телевизия, че външното министерство не им оказвало достатъчно съдействие.

След като се обадили във ведомството, оттам им казали да потърсят съдействие от българското посолство в Индия. Това е дипломатическата ни мисия, която отговаря и за Непал. МВнР още не е потвърдило дали има изчезнал наш сънародник след опустошителното земетресение в хималайската страна.

Името на 25-годишния Александър Димитров се появи в Google Person Finder - услугата, чрез която се издирват хора. То бе вписано от негов приятел, според когото варненецът е в неизвестност от събота, след като е отседнал в хотел в непалската столица Катманду.


Засега от външното министерство в София няма коментар.

ВИДЕО