сряда, 15 април 2015 г.

3500 полицаи пазят Г7 от народната любов

Над 3500 служители на полицията са разположени в германския град Любек с цел пресичането на безредици по време на провеждане на срещата на Г7.

Вечерта на вторник в града са извършени първите арести на протестиращи, съобщава се за трима задържани.

Движението „Окупирай“ съобщава за 11 арестувани негови активисти.

В Любек се намирам между 1800 и 3000 демонстранти, протестиращи срещу политиката на Г7.

Голяма част от собствениците на магазини и ресторанти са взели решение да не отварят обектите си, опасявайки се от безредици.

Демонстрациите против Г7 започнаха още от понеделник. Над 500 души издигнаха плакати с надпис „Против Войната и Капитализма“ и „Мир“.

"Аз не съм против Г7. Аз подкрепям нещо, което се предполага че подкрепят и те – мира и развитието. Позорно е да има толкова много полиция в района. Надявам се да не се стига до насилие", казва един от протестиращите.

Недоволството от решенията на политическите ръководители на Германия, Франция, Италия, Великобритания, Япония, Канада и САЩ варира от икономиката, до социалната сфера.

"Ние протестираме срещу търговската политика, както и заради политиката, спрямо бежанците. Те нямат никакви права, а темата остава забравена. Настояваме външните министри да й обърнат внимание!", посочва Свен Либер, активист от германската Лява партия.

Дневният ред на заседанието включва темите Украйна, иранската ядрена програма, борбата с "Ислямска държава" и опитите за неутрализиране на епидемията от ебола. Друга задачата на външните министри е подготовка на срещата на лидерите на страните от Г7. Тя ще се проведе на 7 и 8 юни в замъка Elmau в Бавария.