събота, 25 април 2015 г.

Над 850 загинали след земетресението в Непал! Обновена

Базовият лагер на Еверест затрупан под лавина!



Най-малко 450 са загиналите след опустошителното земетресение в Непал по данни на полицията, съобщава френският вестник „Монд“, цитирайки АФП и Ройтерс.

Заместник-главен инспектор Сингх Бам, цитиран от Ройтерс, заяви, че жертвите досега са 449, но това не е официално потвърдена към момента информация.

В Катманду е потвърдена смъртта на 71 души, заяви говорителят на министерството Лакшми Прасад Дхакал. Още 43-ма загинали са регистрирани в съседния град Бхактапур.

Трусовете бяха усетени силно в Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш.

В Бангладеш са загинали двама души, а над 100 са ранени, предаде Асошиейтед прес, като се позова на телевизия Сомой. Едната жертва е в Дака, другата – в северозападния окръг Пабна. Ранените са пострадали, когато хората се втурнали навън от домовете и моловете.

Жертвите в Непал вероятно са стотици, особено в столицата Катманду и град Покхара, който е туристически център, заяви за Франс прес вторият по ранг дипломат в посолството на Непал в Делхи.

Асошиейтед прес съобщи за загинал китайски турист на границата с Китай, като се позовава на местна телевизия.

Земетресението предизвика лавина на връх Еверест и най-малко 30 души са ранени, предаде Асошиейтед прес, като цитира непалски гид.

Част от базовия лагер на алпинистите, тръгнали се да покорят най-високия връх на планетата Еверест, е затиснат от лавина, предизвикана от земетресението в Непал.

Загиналите са поне 8 души, съобщи „Ройтерс“, като се позовава на източници от министерството на туризма на Непал. Не се съобщава националността на жертвите.

Бедствието е било предизвикано от мощното земетресение с магнитуд 7.9 по скалата на Рихтер с епицентър на около 80 км западно от столицата Катманду.

„Броят на загиналите в базовия лагер може да включва чужденци и шерпи“, коментира Гуанендра Шреща от министерството на туризма.

За лавините по склоновете на Еверест съобщи първо CNN, като се позова на информация от алпинисти в района. Това веднага предизвика тревога за съдбата на хората, намиращи се под Еверест и по склоновете му година след като голяма лавина предизвика най-смъртоносния инцидент в историята на изкачването на върха.

Румънският катерач Алекс Гаван съобщи в Туитър, че е имало „огромна лавина“ и че „много, много хора“ са горе в планината. „Избягах от палатката си, за да се спася“, написа още алпинистът.

Колегата му Даниел Мазур допълва, че базовият лагер на Еверест е „силно пострадал“ и че неговият екип е блокиран. „Молете се за всички“, допълва той в Туитър.

През април 2014г. лавина над базовия лагер на Еверест уби 16 непалски шерпи. Април е един от най-популярните месеци за изкачване на върха, защото след това настъпва сезонът на дъждовете и в края на месеца облаци забулват планината, съобщава „Ройтерс“.
***
По последни данни броят на жертвите, загинали след земетресението в Непал тази сутрин, достигна 876 човека, предава Франс прес, като се позовава на информация на официалните власти в страната. „Броят на загиналите достигна 688 човека в цялата страна“, заяви говорителят на непалското вътрешно министерство Лаксми Прасад.

Обновена!