понеделник, 20 април 2015 г.

Неизвестна остава съдбата на 700 бежанци край Лампедуза!

Съдбата на почти седемстотин души все още остава неизвестна, след като претоварен
плавателен съд се преобърна на около двеста километра от италианския остров Лампедуза в Средиземно море. Емигрантите от Северна Африка са опитали да достигнат европейските брегове, но са претърпели катастрофа в либийски води. Към момента се смята, че причината е в хората, които са се струпали на едната страна на палубата на кораба, който се е преобърнал поради нарушения баланс. Италианските и малтийските военноморски сили провеждат операция по издирването и спасяването на пътниците. Към момента от водата са извадени живи само двадесет и осем души, съобщава местна телевизия.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой призова властите в ЕС да предприемат мерки за предотвратяването на нови трагедии с емигранти в Средиземно море. „Ние се сблъскваме със същите трагедии в нашата страна и знаем, че никоя държава в света, независимо от силата и ресурсите си, не може да се справи сама с това", каза Рахой по повод на инцидента. Френският президент Франсоа Оланд също призова външните и вътрешните министри на държавите от ЕС да проведат спешна среща.

В интервю пред телевизионна медия Оланд подчерта, че ако смъртта на емигрантите бъде потвърдена, това „ще бъде най-ужасната катастрофа в последните години", която се е случила в акваторията на Средиземно море. Европа „трябва да действа" срещу все по-честите случаи на масови удавяния, призова френският президент. Оланд настоя за „повече лодки и въздушно наблюдение и активна борба срещу трафикантите". „Защото тези, които качват хората в лодките, са трафиканти, дори терористи, защото са наясно, че тези лодки са отвратителни,...и излагат стотици хора на опасност", каза още Оланд. Беше взето решение външните министри на държавите-членове на ЕС да обсъдят въпросът с нелегалните емигранти от Африка утре в Люксембург.