събота, 25 април 2015 г.

Паника в Непал и Катманду – земетресение 7,9 по Рихтер, има срутени сгради

Продължават мощните земетресения в Непал, близо до столицата Катманду.
Сеизмолозите измериха   7,9 по Рихтер.

Епицентърът е на 81 км (50 мили) на северозапад от столицата Катманду, сочи американският сеизмологичен център.

Земните колебания са усетени в столицата на Индия Делхи и в други големи градове в северната част на страната близо до границата с Непал.

Регистрирани са и земни трусове минути след първия, с магнитуд 7,1 по Рихтер, 5,8 по Рихтер, 5,5 по Рихтер, 5,3 по Рихтер.

По първоначална информация има няколко срутени сгради в столицата Катманду. Все още не се знае има ли жертви на силните земетресения, които са усетени и в Северна Индия, Бангладеш, Тибет.

Първият земен трус с магнитуд 7,8 по скалата на Ритхер е усетен в 11,56 ч. местно време, 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду, с дълбочина 10 км. Местни жители публикуват трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център, след разтърсилия ги мощен земен трус.

Повечето коментари са на граждани, които са били на над 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за счупени прозорци, силно клатене в продължение на повече от 20 секунди. Повечето хора, които живеят в столицата са изпаднали в паника и са избягали от домовете си.