понеделник, 27 април 2015 г.

Възраждат ЗАЗ и ГАЗ!

В Русия са се заели със задачата да дадат нов живот на бившите съветски легендарни модели “Запорожец” и ГАЗ-69. Работното име на двата проекта е “Вожак”, съобщава вестник “Известия”. Работата по тях се осъществява от Руския аграрен университет “К.А. Тимирязев” с участието на специалисти от Научноизследователския институт “Конструкция на автомобила”. Шеф на проекта е професор Тенгизи Дзоценидзе.

Идеята е двете коли да са с носталгичен ретро дизайн, евтини, но и съвременни. Целта е цената да не надвишава 5000 евро за градския кросоувър “Запорожец”, както и за джипката със система 4х4 ГАЗ-69.
“Този автомобил, за който говорим, няма да бъде в истинския смисъл на думата “Запорожец”, дори и само заради факта, че няма да бъде произвеждан в Запорожието. Новият градски кросоувър ще има външни прилики със запорожеца, напомнящи на емблематичния автомобил”, споделя професорът. Новата газка пък ще получи метална конструкция и леки панели, изработени от полимерни материали. Масата на автомобила ще бъде около 750 килограма. В базовата версия ще има ABS, хидравличен волан и предни въздушни възглавници. Моделът ще бъде оборудван с дизелов двигател с 65 конски сили с ръчна трансмисия или с автоматична. Според авторите на идеята проектите за наследници на ЗАЗ-965 и ГАЗ-69 са готови 30-40%.