сряда, 29 април 2015 г.

Валери Симеoнов към безчовечното ДПС: Дори Ердоган изрази съболезнования на арменците

"Осъждаме остро арогантната проява на безчовеност и липса на морал, демонстрирани от ДПС на 24 април". Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в декларация от парламентарната трибуна. Изказването на Симеонов бе по повод на това, че миналия петък, когато парламента почете с минута мълчание жертвите на арменския геноцид, депутатите от ДПС напуснаха демонстративно залата. Малко преди това бе гласувано решение по темата, в което думата "геноцид" бе заменена с 'масово изтребление".

Симеонов припомни, че от ДПС "често декларират от тази трибуна привързаността си към либерализма и човешите права". Според него ДПС не представлява нито българския народ, нито Европа, нито дори Турция. "И нашият народ е бил подложен на подобни зверства", припомни Симеонов. Той каза  също, че редица страни в Европа, включително Европейския парламент, са приели документи, признаващи арменския геноцид."Турчинът Орхан Памук заяви, че са турците са избили 1 млн. арменци. Имаше петиция на турски интелектуалци по темата. Дори Реджеп Ердоган поднесе съболезнования на потомците на загиналите. Вие отхвърлихте дори този елементарен акт на човечност", заяви Симеонов.

Той смята, че ДПС е демонстирало "озъбено, дивашко лице на една антибългарска и антиевропейска организация". Тук шефът на НС Цецка Цачева прекъсна Симеонов и го помиоли да се въздържа от подобни определения. Лидерът на НФСБ обеща да се съобрази с препоръката, но не спази съвсем своето обещание. Той продължи, че ДПС е "някъде между мрачното и кърваво средновековие на Османската империя". И декларира: "Ще продължим борбата си ДПС да бъде извадено, изстъргано от властта. То е опасно дори за своите наплашени избиратели".

За разлика от друг път изявлението на Симеонов не бе последвано от отговор от парламентарната трибуна от страна на лидера на ДПС Лютви Местан.