четвъртък, 23 април 2015 г.

Бойко: "Когато някой стои с ятагана зад теб, не море, не океан, не граница - ще бягаш"

Преди да замине за Брюксел за участие в срещата на върха на Европейския съюз, предизвикана от бежанската криза, премиерът Бойко Борисов откри в Правец 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча.

Според българския премиер от една страна стои въпросът за парите и помощта за морските и сухопътните граници, но по-важното е да се спре кръвопролитието, съобщи правителствената информационна служба.

„Защото в момента сме свидетели на следствията. Причината е друга – в маса държави в началото се радвахме, че е дошла демокрацията, но всъщност демокрацията не дойде, а дойдоха главорези. Сега трябва да направим така, че действително да се създадат условия в тези държави хората да започнат нормално, а не да бягат. Когато някой стои с ятагана зад теб, не море, не океан, не граница - ще бягаш“, е казал Борисов.
Според него „хиляди хора бягат, защото ги колят като агнета“.

"Подготвил съм се добре и знам какво ще им кажа. Парите и помощта за морските и сухоземните граници са най-лесни. Най-лесно ще ги убедим да се вземат някой и друг милион", е допълнил министър-председателят.
Бойко Борисов вижда и риск от евентуално засилване на бежанската вълна към България.

„Около 2 милиона чакат на турската граница. Представете си 1 милион да влезе в България. С каквото и да е финансиране не се спират бежанци. Това са хора. Въпросът не е в парите“.