петък, 10 април 2015 г.

Хилари Клинтън тръгва към Белия дом

Хилари Клинтън планира да даде официален старт на кампанията си за президент на САЩ в неделя, съобщи източник, запознат с плановете й пред британският в. "Гардиън". Тя ще направи това на път за Айова.

Бившият държавен секретар смята да обяви своето второ участие в президентските избори в социалната мрежа Twitter по обяд източно американско време, последвано от видео и имейл обявления, а след това - серия конферентни обаждания, които да започнат "блицкрийг" турне от Айова към по-основните щати. Тези разговори ще бъдат с нейни съветници в ключови бойни полета.

От седмици се говори, че Клинтън готви старта на кампанията си през април. Говорителят й Ник Мерил обаче многократно отказва да коментира кога и откъде ще започне бившата първа дама.

Хилари Клинтън ще бъде първата кандидатка на Демократите, която ще обяви намеренията си да участва в изборите през 2016 г., и е считана за водеща кандидатка в партията.

Айова е особен избор за старт на кампанията. Там Хилари Клинтън завърши трета след Барак Обама и бившият сенато Джон Едуард през 2008 г. Според изследване на Университета Куинипак, публикувано във вторник, републиканският сенатор от Кентъки Ранд Пол, също кандидат за президент, води Клинтън с 1% в Айова. Пол ще бъде там днес.

Клинтън обаче упорито е изграждала екип в щата, вероятно за да може да започне силно в една от по-слабите точки на предишната си кампания.

Ако тя бъде избрана за президент догодина, САЩ ще имат няколко нови политически постижения - първа жена президент, първа съпруга на президент, заела мястото на мъжа си 4 мандата по-късно, първа семейна двойка, минала през Белия дом.

Какви са реалните й шансове? Анализаторите смятат победата й за възможна, макар на този етап да не са ясни още всичките й опоненти в партията и на голямото бойно поле. Въпреки загубата си през 2008 г., тогава Клинтън спечели 1896 делегата спрямо 2201 на Обама, и спечели 20 щата. Тогава Клинтън беше 25-тата жена, кандидатирала се за президент, и най-успешната по отношение на спечелени гласове - и процентно, и количествено.