понеделник, 20 април 2015 г.

Правосъдният министър: Борисов не е папа!

Какъв е проблемът от това, че премиерът е казал нещо? Той не е папа, за да решава въпросите окончателно. Живеем в демократично общество - всеки може да има свое мнение.

Това каза днес правосъдният министър Христо Иванов във връзка с изказването на Борисов, че ВСС работи лошо и мандатът му трябва да бъде прекратен предсрочно.

Правосъдният министър, който участва във форум за човешките права, допълни, че не може да разбере защо "през цялото време това, което е казал премиерът, се превръща в някаква окончателна…".

На констатацията, че въз основа на тази реплика става ясно, че ще се сменя ВСС, Христо Иванов каза:

"ВСС не може да бъде сменен с пресконференция. Ако говорим за предсрочно прекратяване на мандата му - това ще стане с решение на НС, с което се приемат едни или други промени в Конституцията и ще зависи как точно ще изглеждат тези промени. Ще четем Държавен вестник, ако изобщо се стигне до промени в Конституцията."

Той обясни, че това какви промени ще бъдат внесени и още повече приети от НС в Конституцията, не зависи от министъра на правосъдието.

На въпрос дали не тръгна на лошо дебатът, той каза, че дебатът по принцип върви зле в България.

"Никога не успяваме да се фокусираме върху принципните въпроси, винаги свеждаме всичко до лични въпроси", каза министърът, който припомни, че достатъчно пъти е вземал отношение към въпроса за това дали ВСС трябва да се сменя предсрочно и по какъв начин.

Христо Иванов подчерта и че оценка за работата на ВСС трябва да бъде дадена от тези, които имат представители там – магистратите и парламентът, защото това е меродавната оценка. "И именно на база на подобни оценки да се вземат решения за съдбата на един или друг състав на ВСС. Само когато успеем да ги докараме нещата до този тип реакция, ще имаме растеж в доверието и в отговорността на работата на Висшите съдебни съвети. Механичната смяна на едни с други или оставянето да си довършат мандата просто, защото са там, според Иванов не е добър начин за подобряване на ситуацията в съдебната система.