неделя, 5 април 2015 г.

Еко-курорт край Белиз ще прави Леонардо ди Каприо

Някои от еко-вилите ще се продават, 
цената им стига до 15 милиона долара.
Запаленият природозащитник Леонардо ди Каприо дари милиони долари за опазването на еко-туризма – актьорът ще финансира изграждането на курортно селище на малък остров край бреговете на държавата-джудже Белиз в Централна Америка.
Сега се е заел с чистотата на океаните.

Ди Каприо е купил територията от 104 акра на острова Блекдор Кайе още преди около 10 години за $1,75 милиона (£ 1,170,000) заедно със свой приятел, след като се влюбва в страната.

"Белиз беше като рай на земята", казва той пред „Ню Йорк Таймс“. "И почти веднага намерих възможност да купя един остров.“

На 45 мин. с лодка около острова няма 
да бъдат допускани пластмасови бутилки.
Днес, десетилетие по-късно, Ди Каприо разкри плановете си за курорт с дъга от вили край острова, откъдето ограничен брой заможни обитатели ще могат да се наслаждават на залеза.
Партньор в изграждането на курорта му е Пол Скиала, главен изпълнителен директор на фирмата за развитие на екологията „Делос“, която ще започне работа по проекта през 2018 г. Вилите ще бъдат построени върху платформа във водата под формата на дъга, ще бъдат създадени и изкуствени рифове за защита на морските създания. Ще бъдат изградени и обиталища, подходящи за изчезващи животински и растителни видове. Целта е да се възстановят в някаква степен щетите, нанесени на природата от прекомерния риболов и обезлесяването, което подкопава крайбрежието.

Вилите ще бъдат построени върху платформа
 във водата под формата на дъга,
ще бъдат създадени и изкуствени
 рифове за защита на морските създания.
"Трябва да направим нещо, което да промени света", казва Ди Каприо. "Не бих могъл да отида до Белиз и да построя нещо подобно, ако не беше идеята, че може да се направи нещо за околната среда.“
Гостите ще бъдат подлагани на специален инструктаж, преди да посетят острова. Пластмасови бутилки няма да бъдат допускани на 45 мин. околовръст с лодка до острова. Но това не означава, посетителите няма да имат удобства. Всеки гост на еко-вилите ще се разполага на усамотен плаж. И въпреки че цените за почивка все още не са обявени, някои от вилите ще бъдат предложени за продажба за около 15 милиона долара.