събота, 25 април 2015 г.

"Всеки, който се опълчи срещу енергийната мафия, ще има съдбата на Яне Янев”

За 25 години не се намериха прокурори, които да осъдят виновните – за АЕЦ „Белене” и куп енергийни проекти, които се загробиха. Над 90 млн. лв. са източени от НЕК през годините. В крайна сметка се намери удобен съдия за енергийната мафия. Това заяви пред „Събуди се...” лидерът на РЗС Яне Янев.

„Ако вие бяхте на въпросните дела в районния съд на въпросната съдийка, щяхте да се хванете за главата. Тя твърди, че документите по делото са класифицирана информация, а тя е декласифицирана. За нея обаче това нещо не съществува – тя изобщо не го допуска да бъде представено като доказателство по делото. Правосъдието беше като влака-стрела – препускане от съд в съд, за да може сутринта пред Министерски съвет да ме чакат, за да ми запорират заплатата. И адвокатите от кантората „Доковска” внушават, че всеки, който се опълчи срещу енергийната мафия, ще има съдбата на Яне Янев”, заяви гостът.

Според него досега е имало пробиви в съдебната система, отстранявани прокурори и съдии, но за пръв път той се е натъкнал на прецедент, който не съдията по делото е подписал съдебното решение, а някой друг. „Щом това се е случило, значи тези хора нямат никакви задръжки пред нищо”, подчерта Янев.

На въпрос дали е готов да се подложи на детектора на лъжата, за да докаже твърденията си, той отговори: „Нека първо седне съдийката, за да се докаже дали отсъжда по закон и справедливост, а след това и аз ще седна. Ако продължим само да говорим за съдебна реформа, без да я осъществяваме, ще е безсмислено да правим каквото и да е”, посочи Янев.

Той акцентира върху дългогодишната си битка с енергийната мафия, която е доказала, че „държавата няма имунна система, за да се пребори с нея”.

„Тези, които се опитват да ме осъдят по бързата процедура с фалшиви подписи, ще отидат да отговарят пред европейския съд. Тук става въпрос за подменени мотиви и подписани от друго лице. Убеден съм, че ако съдебната реформа не се постави на други основи, ако не започне истинска дискусия между компетентните хора, тя няма да се случи. Нашата позиция на РЗС отдавна е ясна – още от преди 10 години, когато сме учредили партията. Проблемът на съдебната система е, че тя е неформирана и не може да има истинска съдебна реформа без Велико народно събрание. Самата съдебна власт в тази конституция е така поставена, че тя да не може да се самореформира и да не могат да я реформират другите власти”, подчерта Яне Янев.