вторник, 28 април 2015 г.

Приготвиха кръстове за осъдените трафиканти в Индонезия

Тези зловещи надписи са поставени на 9 кръста, изготвени в църква в индонезийския град Цилакап. Те бяха донесени вчера заедно с 9 ковчега на острова затвор Нусакамбанган. Там доживяват последните си часове на този свят 9 наркотрафиканти, осъдени на смърт.
Групата трябва да бъде разстреляна точно в полунощ местно (20 часа българско време). Тя включва двама австралийски граждани, четирима нигерийци, един бразиллец, един индонезиец и дори една филипинка.

Днес индонезийският главен прокурор Мухамад Прасетьо заяви ясно, че смъртните присъди са окончателни, че няма да има никакво отлагане и че той е определил датата и часа на екзекуциите. Той отказа да назове кога точно ще стане това от съображения за сигурност.

Без капка съчувствие Прасетьо обяви и за предстоящата смърт на 30-годишната филипинка Мери Джейн Велосо, която има син едва на 6 г. Тя твърди, че е била подмамена в Индонезия от своя филипинска приятелка, която е сложила наркотик в багажа й без нейно знание. Днес приятелката се предаде доброволно на властите във Филипините. Това обаче не трогна обвинител номер 1 на Джакарта.
Днес близки на деветимата смъртници - родители, деца, братя и сестри, бяха на последно свиждане при тях. Тя бе изключително емоционална. Най-тежко преживяха раздялата близките на австралийския гражданин Мюран Сукумаран. На тръгване от затвора сестра му Бринта припадна.

"Няма да го видя вече! Не убивайте сина ми!", крещеше през цялото време майка му Раджи.

Другият австралийски смъртник - Андрю Чан, се венча вчера. Едно денонощие преди да бъде екзекутиран, той се врече във вечна вярност на индонезийската мисионерка Фебиянти Херевила. Двамата се запознали, когато тя започнала да посещава през 2012 г. затвора, в който той лежеше в очакване на окончателното съдебно решение за съдбата му.

Деветимата смъртници ще бъдат разстреляни в гората на остров Нусакамбанган. По 12 войници са предвидени за екзекуцията на всеки един от осъдените. Те ще стрелят право в сърцето на обречените. Само трима от войниците обаче ще имат истински патрони в автоматите си, при това без да го знаят предварително. Така няма да бъде ясно кой точно е изстрелял смъртоносния куршум.