понеделник, 13 април 2015 г.

Има професия зрител на филми!

Да гледате филми по цял ден и да печелите от това? Има и такава професия – нарича се тагър (б.р., на английски „таг“ означава „отбелязвам“, „маркирам“). Услуги за онлайн стрийминг като Netflix наемат хора, които гледат филми, сериали и друго мултимедийно съдържание и въвеждат ключови думи и описания към различните сцени, пише CNBC. Така зрителите в зависимост от предпочитаните от тях филми получават препоръки за други подобни заглавия.

Как работят? Netflix изплаща на тагърите от 3 до 8 филма седмично, по които те нанасят "бележки". Първата им задача е да категоризират лентата, след това въвеждат купища ключови думи и изречения, с които обясняват сюжета, дават предупреждения за сцени с насилие или друго съдържание, което може да бъде смущаващо и т.н.

"Използвам протектор и 110-инчов екран", казва Джош Гарел, който е един от най-известните тагъри. "След това пускам щорите, изгасвам осветлението, взимам храна, безалкохолно или бира и сядам да работя".

Според него маркирането на един филм отнема около час, след като веднъж го е гледал.

Тод Йелин, вицепрезидент по продуктовите иновации в Netflix казва, че е наел първите тагъри през 2007 г.

"Тагърите са основна част от екипа, чиято цел е да направи по-лесно на абонатите да намерят походящите заглавия", обяснява той.

Тагърите не избират филмите, които гледат. "Понякога се чувствам като кочше за филмови отпадъци", казва Гарел. "Но от друга страна, съм откривал брилянтни филми, които не съм предполагал, че съществуват", допълва тагърът.

Оказва се, че е доста трудно да си намериш работа като тагър в Netflix – в цял свят компанията има само 40 такива служители.

"Ние правим подбора много внимателно. Необходим е аналитичен ум, съчетан със страст по киното", казва Йелин. Затова много от тагърите са изучавали кино в колежа и имат опит като сценаристи и кинокритици.

Друг тагър – Киф Шол, е бил нает заради отличните си познания по датски език. Компанията разширява предлагането на услугите си в цял свят и са необходими познавачи, които да категоризират правилно филмите в различни държави.

Лошата новина е, че това е почасова работа. Шол работи като актьор и театрален режисьор, а Гарел изкарва основните си доходи като филмов и телевизионен продуцент на свободна практика.

Всеки тагър има собствен модел на работа. "Незабавно се съсредоточавам върху главния герой и неговите действия", казва Шол. За това е необходимо описание на актьора, възрастта, професията, неговите характерни черти, както и типажа.

Понякога има и грешни препоръки. Шол веднъж обозначил с висока степен на романтичност научнопопулярен филм за любовта сред животните. Но след това редакторът го посъветвал да не прави така, защото може да изпрати филм за акулите в категорията романтични комедии.

Според него най-трудното нещо е да се откъснеш от работата, когато гледаш филми за собствено удоволствие.

"Филмът „Тя“ много ми хареса, но прекарах първия час от него в мислено маркиране на сцените", казва той.