сряда, 15 април 2015 г.

Знамето на САЩ е вече навсякъде в Куба

Дипломатическото размразяване между Съединените щати и Куба има една неочаквана последица – целият „остров на свободата“ бе залят от веещи се знамена. Американски знамена. За това съобщава „Ню Йорк таймс“.

Познатият флаг на червено-бели райета със звездички на син фон се вее от балкони на сгради и от велосипеди. Украсява гърдите на младите върху тениски, присъства и върху лентите за глава. Знамето е увито около впити ластични панталони. Дори ароматизаторите за малкото коли отново са с този десен (и миризма на ванилия).

"Виждам в Куба неща, които никога не си представях, че ще видя“, казва мъж на средна възраст, който оглежда с мерак панталоните на млада дама – отново с американското знаме.

Жената отказва да си каже името и е твърде предпазлива да говори за символа на една държава, която все още има доста спорове с Куба. Панталоните били подарък от нейния приятел, който знаел колко много тя си пада по американската попкултура.

"Това е просто мода”, каза тя, бързайки да се доизясни.

Да си на различна позиция от правителството в Куба не е добре. Това може да ти навлече профилактика от службите или дори нещо по-лошо. „Това не е позиция“, застрахова се жената.

Има само едно място, където американският флаг все още не се е появил – пред сградата на бившето американско посолство, което не съществува откакто отношенията между двете държави са прекъснати през 1961 година.

След като през декември САЩ и Куба обявиха, че имат намерение да вървят към възстановяване на дипломатическите си отношения, Вашингтон и Хавана все още обсъждат кога и как да отворят отново посолствата си.

Преди дни на регионална среща в Панама Барак Обама и Раул Кастро за първи път проведоха среща между президентите на двете държави от кубинската революция насам. Срещата обаче бе проведена без знамената на САЩ и Куба.

Дипломати и от двете страни са казали, че когато му дойде времето, ще развеят знамена и над дипломатическите си мисии.

Преди дни работници обаче ремонтираха пилона пред бившето американско посолство в Хавана в очакване знамето да се развее за първи път от пет десетилетия.

Каквото и да правят дипломатите обаче, много хора носят отношението си буквално върху себе си - тениски, панталони, рокли. Това показва, че кубинците никога не са изгубили любовта си към Америка, въпреки продължаващото ембарго и политическата вражда.

В последните години Куба премина и през още една вълна от мания по флагове. Британското знаме стана супер модерно покрай Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, а украсените стоки с американския флаг се появяваха само от време навреме. Но днес модните наблюдатели в Хавана твърдят, че мотивът с американското знаме в момента процъфтява, а това притеснява някои членове на правителството.

Миналата година статия в Cubadebate.com – правителствено издание, разкритикува формите на „културен империализъм“.

„Боли ме, когато виждам кубинец, увит в американско знаме“, написа авторът. „Съзнанието ми не може да го приеме“.

Въпреки, че много хора приемат за символ на свободата носенето на облекло с американския флаг, вълната всъщност носи и дъх на контрабанда. Клиентите казват, че повечето от тези стоки се внасят тайно от Флорида или Панама и че такива дрехи е незаконно да се препродават, въпреки опитите на Куба да разреши частната инициатива в някои сфери.

Така че, повечето хора с подобни дрехи вероятно имат приятели или роднини в чужбина. Резултатът е:

монтьор с фанелка „I Love USA”; кола от 50-те със стикер с американското знаме по празна магистрала извън Хавана; младо момче с къси панталони с флага, което се шляе с часове по малките улички на Хавана; тийнейджърка на пазара – от главата до петите в познатия мотив.

"Харесва ли ти?“, пита 24-годишната Еухения Родригес, която крачи с тениска с американското знаме. Не казва откъде се е сдобила с нея. „Можеш да си намериш наоколо“.

Някои дисиденти казват, че облеклото с американския флаг е призив за промяна, но редовите кубинци винаги са били приятелски настроени към туристите от отсрещния бряг. Те никога не се отказаха и от американската попкултура и спорт.

Често хора на улицата коментират техния любим американски бейзболен отбор или пък разменят на флашки записи на най-новите сериали.

"Много кубинци са ентусиазирани от очакваните икономически и социални ползи от възстановяването на отношенията между САЩ и Куба“, казва Марк Пери, антрополог от Tulane University, който изследва кубинското общество.

"Това е духът на времето в момента в Куба, ако искате, и тези външни изрази отразяват точно това“.

Избухването на модата с американските знамена, независимо дали е мода или позиция, вероятно щеше да е много по-ограничено по време на управлението на 88-годишния Фидел Кастро. По негово време единствените флагове, които бяха масово развявани, бяха кубинските – по време на манифестациите срещу „империята“.

Откакто Раул Кастро наследи брат си Фидел през 2006 година, дори и традиционното преди ограждане на бившето американско посолство с транспаранти с кубинското знаме, вече не се случва толкова често.