неделя, 12 април 2015 г.

Честит Великден!

Христос воскресе!


Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Исус Христос.

Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба му. След това Исус се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Великден е един от най-светлите празници в православния календар. Почита се Божият Син, който със смъртта си е изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си е дал надежда за живот след смъртта.

Подготовката за честването на най-големия християнски празник започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Сред основните традиции на празника са боядисването на яйца и месенето на козунак.
Великденските яйца трябва да са разноцветни, но е задължително първото да е червено. С него се прави кръст на челото на първородното дете.

Не е известно кога за пръв път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и
археологически данни, че яйцата са се багрили и дарявали още в Древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота.

Евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да даряват някакъв дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Според християнските предания, когато Мария Магдалена отишла в Рим да се срещне с римския император, следвайки този обичай, тя му подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта на Христос. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Постепенно започнали да се използват и други цветове.