сряда, 29 април 2015 г.

Законът за търговските вериги пак влезе в парламента

Законът за търговските вериги, който беше прокаран от БСП и ДПС в миналия парламент, но след това президентът му наложи вето, отново е изкаран на дневен ред.
По предложение на БСП проектът за промени в Закона за защита на конкуренцията, известен като Закона за веригите, бе пуснат в дневния ред на Народното събрание. Той ще е точка първа от заседанието в четвъртък.
В началото на днешното заседание Явор Гечев от БСП призова отново да бъде разгледан законът, защото "се влачи от миналия парламент".
"Той беше приет с голямо мнозинство, но под натиска на определени търговски вериги и с известни стимули, той беше върнат от президента,
а пък после парламентът се разпусна", припомни Явор Гечев и призова отново да бъде разгледан.
Според Гечев българските фирми се задъхват и не бива да се допуска търговските вериги да унижават родните производители.
Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.
Съгласно новите текстове на търговските вериги няма да е разрешено да налагат такси на производителите
и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.