четвъртък, 9 април 2015 г.

Техническият ръководител избягал веднага след срутването на хотела край Варна!

На обекта работихме около 15-20 души. Това каза Стефан Ангелов, един от работниците, който е бил вчера на смяна по време на срутването на хотел "Вероника" във Варна.

Към 17 ч. "господин Георгиев" (бел. ред. – не е ясно кой е той, най-вероятно е техническият ръководител на обекта), нарежда на петима работници да влязат в хотела и да режат основите му с резачки. Единият от тях е отказал и се е отдръпнал встрани. Той е наредил на другите да влязат и да започнат да режат, като им е казал, че ако стане опасно имат 30-40 минути да избягат от обекта. След това се е качил на билото, което е над хотела и оттам също им е казал, че птичка да прелети над обекта, той ще им извика да се спасяват. В момента, когато хотелът се е срутил, "господин Георгиев" по най-бързия начин се е качил в колата си и е изчезнал от обекта.

Не е ясно колко точно работници е имало в хотела по време на рухването му, засега неофициалната информация е, че са били 9 души. Когато сградата е започнала да се срутва всички са се разбягали и затова все още не може да се уточни колко души се намират под рухналия 10-етажен хотел.

Хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" се срути вчера, загина един мъж под руините, трима души се издирват, като броят на издирваните може да се увеличи. На мястото на инцидента снощи пристигна съпругата на загиналия, както и близки на издирваните работници, които са изключително разстроени и шокирани.

Борислав Асенов е загиналият работник под руините на хотела. Имената на останалите издирвани работници са Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йосиф, чиято фамилия засега не е известна.

Инцидентът стана при разрушаване на старата сграда. Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са носещите колони на сградата. Комплексът е разположен в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Разчистването на сградата ще отнеме няколко седмици, тъй като са се срутили и 10-те плочи на 11-етажната сграда. Срутилият се в "Слънчев ден" хотел е собственост на Пловдивския панаир. Преди два месеца е бил прехвърлен заедно с още един хотел. Собственик на комплекса е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Наетата фирма за събаряне на сградата е наела пък подизпълнител.